Редовното похапване на някои храни може да ни осигури така желаното поддържане на килограми, или свалянето на няколко излишни. Кои са те обаче?

Шоколад


Направо е прекалено хубаво, за да е истина, но истината е придружена с научна обосновка. Изследване открило, че хората, които редовно консумират шоколад, са по-слаби от тези, които го избягват. Обяснението – когато ограничаваме организма, често сме склонни в даден момент да преяждаме, за да задоволим нуждите му. Ако си хапваме редовно шоколад, шансът да преядем с него е по-малък, тъй като не планираме в следващия период да се ограничим. Друга теория, която доказва твърдението е, че какаовото изкушение повишава нивата на хормоните, които ни карат да се чувстваме добре, което ни успокоява. Това от своя страна няма как да доведе до онези хапвания на шоколад, когато сме нервни и стресирани.

Масло от бадеми


Става въпрос за бадемовото масло за ядене, което се прави от сурови бадеми. То е изключително полезно за организма, с високо съдържание на протеини, фибри и полезни мазнини, които оставят стомахчето ни пълно и задоволено. Изследване, публикувано в списание Obesity показва, че хората, които хапват няколко пъти седмично ядки, е по-малко вероятно да качат килограми в сравнение с тези, които не го правят. Понякога е трудно да ядеш само ядки затова специалистите по хранене препоръчват подобни вкусотии като маслото от бадеми, което можеш да намажеш върху филия хляб, например. То дори е по-добър източник на магнезий (минерал, който помага на метаболизма) от фъстъченото масло.

 

Извара


Изварата съдържа тонове протеини и калций. Още по-добре е, ако е нискомаслена или обезмаслена. Изследване, направено в университета в Тенеси показва, че хора, които консумират 3-4 пъти дневно храни, богати на калций, могат да хапнат със 150-200 калории повече и пак да слабеят, в сравнение с хора, които се хранят два или три пъти на ден и избягват подобни храни.  

 

Авокадо


Добре познато и вече не толкова екзотично за нашата страна, нежната текстура и вкус на авокадото е в страхотно съчетание с неговите здравословни съставки – задоволяващи апетита полезни мазнини. Ако изядете само един плод, може да не огладнеете доста дълго след това. Авокадото също е богато и на Л-карнитин – аминокиселина, която е много полезна за правилното функциониране на метаболизма. Вместо да мажете на филия майонеза или маргарин, пробвайте със смачкано авокадо или такова нарязано на тънки резени.

 

Малини


Още един плод, който се препоръчва от специалистите, ако искаме да останем слаби. Те също засищат и поддържат тази ситост дълго след консумация. Съдържанието на вода в тях достига до 85%, а само една чаша от тях съдържа цели 8 грама фибри. Малините са една от чудесните идеи, с които през лятото ще останете хидратирани и няма да чувствате глад.

 

Яйца


Пробвайте да замените някои изкушаващи, но много нездравословни храни на закуска с едно или две яйца. Доказано е, че хората, които на закуска консумират по-големи количества протеини, се чувстват по-доволни и е по-малко вероятно да прибегнат до нездравословни хапвания след това. Сварете ги вечерта, оставете ги в хладилника да се охладят, а на сутринта ги комбинирайте с плодове – едно чудесно начало на деня.

 

Спанак


Защо спанакът да е по-добрият зеленчук в сравнение с другите? Не е случаен изборът на Попай Моряка, защото именно спанакът е богат на желязо и поддържа енергийните ни стойности на ниво. Желязото също е нужно за доставянето на кислород на клетките, за да могат да горят успешно калориите. За жените препоръчителното дневно количество желязо е 18 мг. Добавете спанак като гарнитура към ястието вместо салата и изстискайте богатия на витамин С лимон върху него, който ще помогне на тялото за по-пълно усвояване на минералите.