.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Лазаровден и Цветница - природата се възражда

LadyZone.bg | преди 22 седмици
Снимка: Аз, репортерът
Отбелязваме светли християнски празници - с върбови клонки и хоро

Лазаровден е подвижен християнски празник. Празнува се винаги в събота 8 дни преди Великден и е посветен на плодородието, любовта и възраждащата се за нов живот природа.

Върбови клонки
Обичаите повеляват празникът да бъде посрещнат с върбови клонки, които носят здраве на дома. Така както коледарите обикалят и сурвакат, така и на този традиционен момински празник всички неомъжени девойки от селото се кичат със зелени върбови клонки и плетат венци от тях, които ще красят входните врати на другия ден, когато е Цветница.

Лазаровден
Снимка: Аз, репортерътЛазарките
И какъв ще е този Лазаровден без момите лазарки, които се преобличат с традиционни носии, обикалят селото от къща на къща, пеят обредни песни и разпръскват енергия, здраве и щастие. Стопаните пък ги даряват с яйца, пари, плодове и дребни подаръци.

Хлебчета плитки за ЛазаровденПо стар български обичай на Лазаровден жените варят жито. Лазарова задушница е и се раздава в памет на покойниците, както и за здраве и берекет. На Лазаровден момите, закичени с много цветя в косите, обикалят къщите и пеят песни за здраве на всички в семейството. Пролетта е факт. Всичко е свежо, топло и леко. От благодарност стопаните пълнят кошниците им с яйца, които на следващата седмица, за Великден, те ще боядисат. 

Историята говори...
В миналото се е вярвало, че мома, която не е лазарувала, не може да се омъжи. Затова обичаят е бил задължителен за всички неомъжени девойки. А на този ден пък младите момци са използвали момента за да предложат брак на своята избраница.

Виж рецепти за Великден от bistro.bg >>

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите