.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Когато бебето се бави

Експертите на mamatatkoiaz.bg | преди 5 години
Д-р Мефтуне Шефкетова, акушер-гинеколог
Интервю с д-р Мефтуне Шефкетова, акушер-гинеколог, специалист по репродуктивна медицина

Интервю с д-р Мефтуне Шефкетоваакушер-гинеколог, специалист по репродуктивна медицина в медицински център „Надежда Репродуктив-София“ в МБАЛ “Надежда“

Мама, татко и аз (МТА): За какъв времеви период е нормално двойките да забременеят? След колко време е необходимо да се обърнат към специалист, ако имат затруднения с това?

Д-р Мефтуне Шефкетова: По принцип този период зависи от възрастовата граница, в която попада самата двойка. Ако една двойка не постигне забременяване в рамките на 2 години, вече е редно да се обърне към специалист. Ако жената в двойката е над 35 години, този период се смъква на 6 месеца, т.е. ако имаме 6 месечен период, в който бременност не се постига е редно да се потърси специализирана лекарска помощ.

МТА: Какъв е пътят (стъпките), който двойките с репродуктивен проблем трябва да следват с цел установяване на причините за този проблем?

Д-р Мефтуне Шефкетова: Това е много обобщаващ въпрос и ако отговоря по-детайлно, ще ни отнеме доста време. По принцип, когато една двойка не постигне бременност за периодите, които споменахме, е редно да се обърне към лекар, който е специализирал в областта на репродуктивната медицина. На първата среща с този лекар, той преценява индивидуално и в зависимост от съответния проблем, какво ще се предприеме като курс на лечение, защото проблема винаги е комплексен. Именно лекарят, съобразно индивидуалния случай, посочва стъпките, които трябва да се следват.

МТА: Към какви специалисти трябва да се обърнат и какви изследвания трябва да направят двойките, ако не могат да забременеят?

Д-р Мефтуне Шефкетова: Трябва да се обърнат към специалист акушер-гинеколог, занимаващ се тясно с репродуктивна медицина. Съответно той преценява дали има необходимост двойката да се срещне и с ендокринолог, генетик, имунолог, андролог.

Базисните изследвания, които трябва да се направят включват хормонални изследвания, които да ни дадат информация за хормоналния статус на жената. Не само полови хормони – изследват се задължително и щитовидни хормони, тъй като те имат отношение към забременяването и износването на бременността. Задължително се прави и изследване за проходимост на тръбите, т.нар. хистеросалпингография. Проследява се менструалният цикъл на жената, тъй като за забременяването са от значение не само яйцеклетките и сперматозоидите, а и матката, маточната лигавица, които се променят динамично в менструалния цикъл. Паралелно с това, задължително се прави спермограма на партньора. От там нататък, ако има нужда от допълнителни изследвания, те се конкретизират.

Най-общо това са част от изследванията, които дадена двойка трябва да направи при първия или съответно вторичния преглед при специалист.

Историята на първото ин витро бебе в светаЛуиз Браун – първият човек ин витро е специален гост на конференция у нас, посветена на иновациите в репродуктивната медицина
Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите