„Роклята“

След като вече имате пръстен на ръката си и сте се погрижили за най-спешните неща (определили сте датата и сте уговорили церемонията и мястото за приема, вероятно и фотографа, ако знаете, че е много търсен, и т.н.), време е да отметнете нещото, около което по всяка вероятност са се въртели сватбените ви фантазии още от времето, когато като малка сте тичали из къщи с калъфка от възглавница на главата и сте си тананикали Менделсоновия марш.

Роклята. Ех, роклята.

Купуването на роклята

Макар и да осъзнаваме, че това трябва да е най-забавната част, наистина се налага да започнете отрано. Предстоят ви поръчка, корекции, а и трябва да получите роклята достатъчно рано, за да можете да я преправяте през различните етапи от неизбежната предсватбена диета – желателно е да имате между девет месеца и една година преди самата сватба. Така че да отиваме на пазар!

Снимка: Издателство Вакон

СЪВЕТ ОТ СПЕЦИАЛИСТА: Преди разузнавателната мисия: За да не осуетят финансови ограничения пазарния ви фурор, уверете се, че имате на разположение приличен бюджет, преди да се отдадете на пълно безумие. Поставете си някаква цена и се придържайте към нея. Дори не пробвайте рокля, която значително надхвърля бюджета ви: може страшно да ви хареса и ако бюджетът ви категорично не позволява да я имате, ще гледате с горчивина и може би дори с презрение на роклята, която в крайна сметка ще купите. Една булка по никакъв начин не бива да възприема така роклята си. Не си го причинявайте.

Селекцията

Ако не сте съвсем сигурна каква точно рокля искате и не сте си представяли сватбената си рокля още от основното училище, направете си „селекция“, преди да отидете на пазар:

[1] Откъснете страници от списания, разпечатайте изображения от дизайнерски уебсайтове, откраднете нещичко от сватбения албум на най-добрата си приятелка – в общи линии щом видите рокля, която ви харесва, изрежете я и я залепете в албума си с потенциални рокли.

[2] Проучете изображенията на различни модели, за да определите мотивите, които ви харесват и които не ви харесват. Така ще ви е много по-лесно да обясните на персонала в сватбения салон какво търсите.

[3] Водете си бележки какво ви харесва във всяка рокля:
Материята?
Структурата?
Кройката?

Само помнете, че роклите, които виждате, най-вероятно са на модели, тънки като фиданки, и освен ако често не ви бъркат с Жизел Бюндхен (в този случай молим да ни извините), може би идеята ви ще се избистри чак когато започнете да пробвате роклите.

Как да подберете пазарния си антураж

Не е нужно да намерите роклята – или каквато и да било рокля – по време на първата си пазарна мисия. Може дори да ви се прииска да се отбиете в няколко магазина и да огледате какво се предлага, преди да решите къде да се договорите за проби. Може да направите тази обиколка сама или да вземете доверена приятелка със сходен вкус.

Когато решите, че действително сте събрали смелост да пробвате рокли, помислете кого бихте искали да вземете със себе си. За първи път ще се видите в булчинска рокля и може да се изненадате до каква степен сте се разчувствали. Това обаче не значи, че трябва да вземете цялата си сватбена свита или всичките си роднини, за да видят магическия момент. Отговорете си на следните въпроси:

Кой би бил полезен, когато се опитвате да вземете трудно решение?
Майка ви, сестра ви и най-добрата ви приятелка помагат ли ви да останете стъпила на земята?
Ще бъдат ли честни с вас, когато трябва да прецените вариантите си?
Ще ви кажат ли, че целулитът ви личи през тази прилепнала рокля или че тази рокля без презрамки подчертава колко е малък бюстът ви?
Ако да, вземете ги със себе си.
Имате ли приятелка, която, дори да не е най-близката, е безценна, щом почувствате, че нещата ви идват в повече?
Ако да, вземете я със себе си.

От друга страна, ако непрестанното мърморене на майка ви ви кара да се изприщите, поради което определено ще ви е по-трудно да прецените дали предпочитате V-образно или сърцевидно деколте, изчакайте, докато не стесните избора до две-три рокли, преди да я извикате да си каже мнението. Не е необходимо тази обиколка да е голяма забава – просто вземете със себе си един или няколко души, чиято компания ще ви е приятна и полезна...

Булката – ръководство за употреба” излиза под знака на издателство Vakon.