.

ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Днес започва Световната седмица на кърменето

Евгений Милов | преди 50 седмици
Снимка: iStock
Да подкрепим кърменето заедно кърменето на обществени места в България

След броени часове започва Световната седмица на кърменето - от 10 ч. на 1 август в детския научен център "Музейко" на ул. "Проф. Боян Каменов" 3 в София.

Световната седмица на кърменето се подкрепя от много организации и хора и тази година се провежда под надслов „Да подкрепим кърменето заедно“. По време на събитието ще бъде даден старт на дългосрочна инициатива, която цели да подкрепи кърменето на обществени места – музеи, библиотеки, галерии, големи търговски обекти, ресторанти, кафенета, обществен транспорт и други – и да се създаде обществена среда, която активно насърчава и защитава кърменето – на работното място, обществените места, както и в семейството и общността. 

кърмене на обществени места
Снимка: iStock

Кърменето е естествен процес, който е изключително важен за психичното и физическото здраве на бебето и малкото дете. То осигурява нормален растеж, намалява риска от инфекции и алергии, подпомага интелектуалното развитие на детето и допринася за изграждането на здрава емоционална връзка между майката и бебето, която е предпоставка за добро психично здраве в детска и зряла възраст.

Кърменето има и икономически ползи както за семейството, така и за обществото като цяло. То е предпоставка за постигане на висок стандарт на здраве и развитие, които са основа за реализиране на правата на всяко дете.

кърмене на обществени места
Снимка: iStock

Световната здравна организация и УНИЦЕФ препоръчват през първите шест месеца от живота си бебетата да се хранят само с майчина кърма като се кърмят по всяко време – винаги, когато пожелаят, а кърменето да продължи почти до навършване на двегодишна възраст на детето.

Организатори на инициативата са УНИЦЕФ, Световна здравна организация, Министерство на здравеопазването, Министерство на труда и социалната политика, Национална асоциация “Подкрепа за кърменето“, Фондация „Нашите недоносени деца“, Детски научен център „Музейко“, кърмещи майки и деца.

кърмене на обществени места
Снимка: iStock
Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите