Цвети е родена в София преди 34 години. Завършила е 9-та Френска езикова гимназия. Магистър културолог е от Софийския университет. Работи в „Преди обед“ като репортер почти от старта на предаването, като се включва към екипа през 2012 година. През годините разказва на зрителите вдъхновяващите истории на хора от България и чужбина. Интервюирала е знаменитости като Хосе Карерас, Хулио Иглесиас, Крис Норман, групите Годсмак, Чамбао, Тото и др. Този сезон на „Преди обед“ ни водеше из столицата като автор на поредицата “Градски тайни”, посветена на емблематичните места, сгради и паметници, които крият неразказани и позабравени факти от миналото.

Заедно със съпруга си Юлиян се радват на 5-годишния си син Мартин, а на Коледа очакват второто си дете.

Снимка: Личен архив

Каква е Коледата на Цвети – като дете и днес, когато вече има свое семейство?
Като дете Коледата беше любимо време от годината. Най-вече, защото се събирахме цялото семейство около трапезата у баба ми и дядо ми. А те винаги ни измисляха изненади. С братовчед ми подготвяхме артистична програма и беше много забавно. Джуджетата винаги оставяха торбите с подаръци пред вратата на Бъдни вечер, а Дядо Коледа звънеше по телефона да пита дали сме си ги получили. Доста по-късно разбрах, че в ролята на добрия старец тогава е влизал един мой чичо. Коледата ми като дете е свързана и с аромата на портокали и мандарини, които си бяха екзотика през 90-те. Тръпката от Коледата се завърна в последните години, откакто аз самата имам дете. Хубаво ми е да украсяваме къщата с лампички, свещи, еленчета, да подготвяме списъците с подаръци. А за ястията на Бъдни вечер обикновено се грижи майка ми.


Ще бъде ли по-различна тази Коледа и с какво?
Тази Коледа ще е по-различна, защото очакваме да се появи новият член на семейството точно около празника. Не е изключено, разбира се, да я прекарам и в болницата, така че да я помня цял живот.

Снимка: Личен архив


Написа ли писмо до Дядо Коледа?
Написахме го заедно със сина ми Марти, който скоро стана на 5. Желанията му не се различават много през последните няколко години – заръчали сме на трудолюбивите джуджета влак, камион и кола.

Снимка: Личен архив


Украсихте ли вече у дома?
Да, слагаме си из целия хол лампички. Аз обожавам ароматните свещи, Марти пък се заема да слага играчките и гирляндите по елхата. Не държим да изглежда безупречно, по-скоро детето се радва, че я е украсило само. В последните години използваме изкуствена, за да не насърчаваме сеча на истински дръвчета.

Снимка: Личен архив

Имате ли си определена семейна традиция по това време на годината?
Обичаме да прекарваме времето си заедно. Обикновено сме си у дома или ако е навалял сняг, ходим до Витоша да караме шейни и кучето ни Къри да се радва също на снега.

Кое любимата ти рецепта за Бъдни вечер или за Коледа?
Най-любимото ми ястие на Бъдни вечер са постните зелеви сарми, но там специалистът е майка ми. Понеже като дете прекарах 4 години във Франция, оттам ми е останала любовта към киша – традиционно френско тестено ястие. Идеално е за коледната трапеза.

Снимка: Личен архив



Рецепта за киш с домати, моцарела и босилек
ЗА ТЕСТОТО:
280 г брашно
125 г студено масло
3-4 с.л. студена вода
1 яйце
сол

ЗА ПЛЪНКАТА:
200 г крема сирене Light
3 яйца
4-5 узрели домата
няколко скилидки чесън
150 г моцарела

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ: 1 час и 30 минути
В купа слагаме пресятото брашно, чукваме яйцето, добавяме студената вода, солта и нарязаното на кубчета масло. Месим бързо, за да не омекне маслото.
Прибираме тестото в хладилник да почине около 30 минути и приготвяме плънката.
Обелваме и нарязваме доматите на кубчета, обелваме скилидките чесън и ги нарязваме на ситно. Разбиваме яйцата заедно с крема сиренето.
Изваждаме тестото от хладилника. Намазваме с масло предварително приготвена форма за тарта. Разточваме тестото с дебелина около 5 мм върху домакинско фолио, за да можем да го прехвърлим по-лесно в тавичката.
Слагаме тестото, като покриваме и ръбовете на формата. Изсипваме яйчената смес, отгоре слагаме доматите, чесъна и печем в предварително загрята фурна на 180 градуса около 25 минути до зачервяване на ръбчетата на тестото.
5 минути преди да извадим киша, добавяме нарязаната моцарела и леко запичаме. Накрая се добавя босилека и ястието е готово!

  • Светослав Иванов: За 2022 г. нямаме желания, имаме молитви
  • Как фермерите посрещнаха Коледа и как Цоньо празнува днес имения си ден
  • Радка Булман мечтае за ресторант в село Векилски: Искам да нахраня хората с истинска храна
  • Божана Кацарова с 5-степенно меню за Коледа: Семейство, трапеза, подаръци, украса, настроение
  • Вижте всички победители в конкурса "Магията на украсата"
  • Рене Емил от "40 седмици": Моята Коледа днес е приказна, шумна, романтична и най-вече споделена
  • Рая Пеева: Тази година аз ще приготвя седемте ястия за празничната трапеза вкъщи
  • Златимир Йочев: С дете, родено навръх Бъдни вечер, трябва да сътворим и детски рожден ден
  • Таня Тончева: Готова съм за Коледа и предлагам любимо ястие с карфиол и синьо сирене
  • Коледната рецепта на Мария Жекова от MasterChef – сарми с пуешко и трюфел