В нашия дом менюто е по-различно от обичайното за Великденската трапеза. Ние не сме фенове на агнешкото, споделя Светлана Тилкова-Алена.

Ето какво приготвя тя за трапезата в неделя за обяд или вечеря:

ЯЙЦАТА

Боядисаните яйца са готови още от четвъртък. За тях не е нужна рецепта. Важното е домакинята да си ги хареса. Първото винаги е червено и са поставя в чаша, за да стои до следващия Великден. Старото се изхвърля. Ако е пълно, значи в дома е царувало спокойствие. Ако е леко, защото жълтъка е изсъхнал, значи е чистило негативна енергия.

 


КОЗУНАКЪТ

Моята рецепта е традиционната:

Продукти:

1 кг брашно,
1 ч. ч. захар, може да се допълни с една лъжица мед,
5 яйца,
1 пакетче суха мая,
300 мл прясно мляко,
125 гр краве масло или половин чаша олио - по желание на домакинята,
1 или 2 ванилии,
50 гр стафиди 
нарязани бадеми

Приготвяне: Брашното е добре да се пресее предварително. За да бухне маята, я разтваряте в 100 гр леко загрятото прясно мляко, заедно с щипка захар и малко брашно. Изсипвате брашното в голяма купа за месене. В средата правите традиционното кладенче, в което изсипвате предварително разбити с миксер 4 яйца със захарта и меда, докато се получи бяла хомогенна смес. Добавяте вече бухналата мая и 200-те грама прясно мляко. Добавяте и ванилията и стафидите. Най-накрая добавяте разтопеното и охладено масло или олио, по избор и месите докато се получи меко тесто. Когато е готово го покривате с кърпа, за да втасва 1 час. След това приготвяте от него козунак, който може да е кръгъл или на правоъгълни плитки и го оставяте да втасва още час, час и половина. Намазвате с останалото разбито яйце, поръсвате с настърганите бадеми. Печете в предварително загрята фурна на 180-200 градуса.

**
Мили дами, ако имате проблем с месенето на тестото,

използвайте една хитринка - при положение, че сте си купили домашна хлебопекарна. Сложете всички продукти заедно, съгласно програмата за приготвяне на козунак. Когато машината даде знак, че можете при месенето да сложите стафидите, отворете и ги добавете. Изчакайте всички втасвания съгласно програмата, която сте избрали. Изключете пекарната и извадете готово тесто преди да започне печенето, само го оформете извън пекарната и го сложете да се пече във фурната на готварската печка, като намажете с едното яйце и поръсите с настърганите бадеми.

ИЗНЕНАДАТА >>

Свински пържолки на тиган или скара с огромна зелена салата и пържени картофки

Свинските пържоли се начукват добре, овкусяват се с подправка и се пекат в чугунен тиган или на скара.

Приготвяте пържени картофи и огромна зелена салата с маруля, репички, пресен лук, като можете да добавите и нарязани великденски яйца.

Весели празници и да ви е сладко. Наздраве!