Вече виждаме учудените ви погледи, тъй като рецептата е необичайна за нашите географски ширини, но тя е позната отдавна по цял свят. Приготвените по този начин яйца са известни като „хайверът на бедните“, като днес могат да се срещнат множество варианти на рецептата, вариращи от леки до силно пикантни.

Маринованите яйца са особено популярни отвъд Океана, като в някой от градовете те са обявени за традиционен специалитет. Могат да се видят в буркани на плотовете на баровете, добре запечатани с капачки за буркани, като след процеса на ецване те няма нужда да се държат в хладилник.

Как да отделим жълтъците от белтъците за секунди>>

Ползи и приложения на маринованите яйца

Разнообразието на рецепти за приготвянето на яйца по този начин се получава в годините, в които все още не са съществували хладилниците. Хората са търсили начини да запазват този хранителен продукт свеж за по-дълго време, точно както киселите краставички и други.

Маринованите яйца са изключително богат източник на протеини, имат ниско съдържание на калории и мазнини и имат съвсем малко въглехидрати. Това ги прави много здравословен вариант, особено ако сте на диета. Някой от начините, по които можете да използвате яйцата са като ги включите в салати или сандвичи, като допълнение към студените меса, пържената и печената риба и чипса. Колкото по-дълго се държат яйцата в ецнатата марината, толкова по-силен ще стане аромата им.

Ако планирате да приготвите мариновани яйца, започнете с най-простата рецепта, тъй като има варианти, които наистина са доста сложни и понякога затрудняват начинаещите. Ако ви хареса вкуса и опитът ви е успешен, тогава можете да започнете да експериментирате с разнообразието на яйцата запечатани с капачки за буркани. Така ще можете да откриете рецептата, която най-добре подхожда на вкуса ви. Някой предпочитат по-пикантния вкус, като добавят като подправки сос Табаско, люти чушки и други пикантни подправки, други са любители на по-сладкия вкус, като подправят маринованите яйца със съставки като цвекло, кафява захар, канела и лук. При всички случаи, оцетът е основна съставка, но не ви препоръчваме използването на ябълков, тъй като ароматът му е по-слаб.

Оцетът се завира заедно с подправките и след като течността се охлади, охладените варени яйца се поставят в буркани, заливат се с нея и се запечатват добре с капачки за буркани. Запечатването е важен елемент от целия процес, тъй като само с качествени капачки за буркани може да се гарантира запазването на яйцата и превъзходния им вкус. Както споменахме по-рано, в рецептата може да се използват различни подправки, като карамфил, канела, джинджифил и люти чушки, като всичко е въпрос на избор и на вкус.

Нещата, които трябва да се имат предвид

Всяка рецепта започва с варенето на определен брой яйца. След като те са твърдо сварени се охлаждат и черупките им се обелват. След това се приготвя маринатата. В почти всички вариации на рецептата, различните пропорции между вода и оцет се варят заедно, като това е базата на маринованите яйца. Към тази база се добавят различните видове подправки.

След запечатването с капачки за буркани, бурканите се изваряват за 15 минути, след което можете да съхранявате в тъмно помещение. След 2 дни яйцата са готови за консумация, но ако ги оставите за 2-3 седмици, техният вкус ще бъде много по-наситен. Ето и една от най-добрите рецепти:

Мариновани яйца с джинджифил
Съставки:
16 твърдо сварени яйца
1 литър винен оцет или балсамико
15 грама джинджифил
15 грама черен пипер
15 грама бахар

Процедура по приготвянето:

- След като сварите яйцата, оставете ги да се охлаждат, а в това време започнете да приготвяте маринатата.
- Поставете всички съставки в среден по размер тиган и ги смесете добре.
- След като течността заври, намалете огъня и оставете да къкри в продължение на 10 минути.
- Отстранете тигана от котлона и оставете маринатата да се охлади на стайна температура.
- Междувременно, обелете яйцата и ги поставете в буркани.
- След изстиването на маринатата, изсипете я в бурканите, като оставите 2 сантиметра до ръба им. Запечатайте с капачки за буркани.
- В по-голяма тенджера изварете бурканите за 15 минути, за да се стерилизират и съхранявайте готовите мариновани яйца в тъмен шкаф или помещение. След втория ден, те вече са готови за консумация.
Приятен апетит!