Каша от гъби

Рецепта за 4 порции

500 гр гъби

1 глава кромид лук

1 бульон от гъби

2 с.л. брашно

50 гр пълномаслен маргарин

½ ч.л. чесън на прах

Сол и черен пипер на вкус

Гъбите се измиват и се нарязват според сорта гъби. Нарязаният лукът се задушава в маргарин. Към него се прибавят гъбите. След 10-15 мин се прибавя постепенно брашното с разбъркване и се залива с разтворения в гореща вода гъбен бульон. Овкусява се с чесън, черен пипер и сол. След няколко минути ястието е готово.

 

Лещена яхния с маслини

Рецепта за 4 порции

1 чаена чаша леща

1 средна глава кромид лук

1-2 моркова

1 чушка

1 ч. л. доматено пюре или 1 домат

12 маслини

5-6 скилидки чесън

2-3 с. л. олио

2 с.л. брашно

1 ч.л. червен пипер

Чубрица и сол на вкус

Лещата, маслините, нарязаните на ситно моркови и половината лук, целите скилидки чесън с чубрицата се слагат в тенджера със студена вода и се варят около 30 мин, заедно с 1лъжица олио. Отделно в тиган се задушава другата половина от лука, с брашното и червения пипер. Сипва се един черпак от водата на сварената леща, разбърква се и се връща обратно в тенджерата.

Може да се доовкуси с оцет и чесън.

 

 

Щрудел с ябълки и банани

Рецепта за 6 порции

1 опаковка кори за баница

4-5 ябълки

1 банан

1/2 лимон

200 захар 

1 ч.л. канела

1 ванилия

2 с.л. олио

Корите се разстилат и леко са намазват с олио. Обелените и настъргани ябълки, заедно с нарязаният на дребно банан се размесват с канелата, ванилията, лимоновия сок и захарта. От тази смес равномерно се разпределя върху корите и се навиват на роло. Намазват се отгоре с олио и се пекат в загрята фурна. Допълнително отгоре се поръсва с пудра захар.

 

За всеки ден от Рождественските пости ще намирате интересни и практични "Постни рецепти на деня”.