Яйца а ла Хелоуин

Един страшен и великолепен ордьовър за нощта на Хелоуин...

Продукти:
6 яйца
4 с.л. тиквено пюре
2 ч.л. горчица
¼ ч.л. люта чушка
12 маслини, почистени от костилките
сол и черен пипер

Приготвяне:
Сварените яйца се обелват и нарязват на половинки. Жълтъците се отделят. Намачкват се с вилица и се разбъркват с пюрето, горчицата, лютата чушка, малко сол и черен пипер. Белтъците се напълват с яйчната смес. Маслините се разрязват на половинки, като едната е за тялото на паяка, а от другата се нарязват тънки ивици за крачетата.

Снимка: cook123.com

Тиквено тирамису

Продукти:
5 пакета пресни бишкоти
3 пакета целувки
800 г ( = 2 кофички от кисело мляко) тиквено пюре
1 чаша пудра захар
400 г квасена сметана
За декорация:
Плодове по избор или настърган шоколад според предпочитанията ви

Приготвяне:
Тиквеното пюре се приготвя, като изпечената тиква се наразва на парченца, които се намачкват и се смесват с пудрата захар, щипка канела и 1 ч.л. лимонов сок.
На дъното на форма за торта се подреждат бишкотите една до друга, като празните участъци в периферията на формата внимателно се запълват с парченца бишкоти. Отгоре се нанася слой с дебелина около ½ см от подсладеното тиквено пюре. Следва слой натрошени целувки и повторно нанасяне на тиквен крем. Отново подреждаме в същия ред до изчерпване на продуктите. Завършваме със слой целувки, обилно покрит с останалото тиквено пюре. На финал „обливаме” тортата със сладкарска сметана (по желание). Преди да й се насладим обаче, тортата трябва първо да бъде поставена в хладилник за една нощ.

Снимка: coolinarika.com

Сладкиш с тиква

Продукти:
2 яйца
250 г краве масло
¾ ч.ч. захар
½ ч.л. сол
½ ч.л. сода за хляб
1 резен тиква
За плънката:
4 резена тиква
½ ч.ч. захар
1 пакетче ванилия
канела

Приготвяне:
4-те тиквени резени се запичат и се пюрират. Поръсват се със захарта, ванилията и канела. Яйцата се разбиват със захарта до бяло. Добавя се разтопеното масло, солта, содата, пресятото през сито брашно и се замесва меко тесто. ¼ от готовото тесто се отделя и се слага във фризера. Останалото тесто се разделя на две части. Едната част се поставя в тава, намазана с масло и се поръсва с брашно. С помощта на малка точилка тестото се разпъва в цялата тава. Върху него се изсипва тиквеното пюре. Покрива се с останалата част от тестото.

Тестото, което е във фризера, се изважда и се настъргва на едро ренде. Стърготините се разпределят по цялата повърхност на сладкиша, като върху тях се декорира с парченцата тиква от останалия резен. Пече се на средна фурна около половин час. За финал може да се полеете с лъжица мед или плодов сироп.

Снимка: grandmaskitchentable.typepad.com