.

ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Нафпавок – уникално българско ястие от преди 100 години

LadyZone.bg | преди 2 години
Снимка: архив на Slow Food
Днес се приготвя само от една жена

Нафпавок е сурово-изсушен месен деликатес, който има дълга традиция в българската кулинария и консервиране. Приготвял се е от преди повече от век във всички села от разложката долина - Елешница, Баня, Долно Драглище, Горно Драглище, Добърско, Годлево, Бачево. Днес го приготвя единствено Дешка Кротева от Горно Драглище.

Интересното при приготвянето на този традиционен български деликатес е, че се суши много дълго време и се заравя в пепел. За него се използва само най-вкусното от свинското месо - бонфиле, контрафиле, бут, врат и малко сланина.

нафпавок
Снимка: архив на Slow Food



"С какво ще се хранят във фермата очаквайте да видите във "Фермата" по bTV тази есен. Всички любопитни подробности следете на Facebook страницата на предаването."

Всичко това се нарязва на малки парчета и се овкусява със сол, черен пипер, кимион, домашна чубрица, джоджен, риган и мента. Месните късчета се тъпчат в стомаха на прасето, който се оформя като наденица. От това действие идва и името на деликатеса - "нафпавам" означава натъпквам, напъвам.

нафпавок
Снимка: архив на Slow Food
Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите