.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Кои са най-новите тенденции в приготвянето на кафе

LadyZone.bg | преди 3 години
Снимка: Pinterest.com
Поставяме в графа "Минало" сваряването в джезве, в мока кафеварка и френска преса

Кафето е най-разпространената храна на Земята. Казваме храна и не грешим. То расте на храст, следователно е храна. Една от най-разпространените заблуди е, че много изпити кафета ще ви държат будни и свежи. Истината е, че кафето ни помага да заспим. Всичко обаче зависи от качеството му. Дори 6 чаши еспресо няма да повлияят негативно нито на съня ви, нито на кръвното налягане, ако кафето е качествено.

Логично е кафеената треска да налага и нови тенденции в начините на приготвяне на топлата напитка. Поставяме в графа "Минало" сваряването в джезве, в мока кафеварка и френска преса и обръщаме поглед към трите най-нови тенденции в приготвянето на кафе.

1. Кафе в Хемекс кафеварка

Кафеварките Хемекс са създадени през 1941 г. от химика Питър Шлумбом. Неговото желание е било да създаде уред, който да подобри инфузия на кафе, когато се използва филтър. Шлумбом дори не е предполагал, че всъщност създава предмет, който години по-късно ще стане част от колекцията на Музея на модерното изкуство в Ню Йорк.

При този тип приготвяне на кафе се използват много по-плътни (около 30%) филтри от обичайното. Те успяват да задържат нежеланите седименти от кафето, без това да пречи на ароматите да преминат в течността. Въпреки че са по-твърди, филтрите са достатъчно фини, че да позволят водата да преминава с подходяща скорост, така че да извлече максимален вкус и аромат от смляното кафе. Приготвянето на напитката по този начин изисква малко повече време от обикновено, което е 4 минути. Тази кафеварка е стъклена, което предполага не само лесно почистване, но и детайлно проследяване на процеса на приготвяен на напитката. Може да се приготви различно кафе в зависимост от скоростта на наливане на водата, повторното използване след изплакване на филтъра, преинфузия и др.

кафе

Съотношението кафе-вода за перфектното кафе е 1:16 - 45 г кафе на 720 ml вода. Водата се загрява до 94 градуса. Филтърът се сгъва, така че трите му страни да се съберат в една, и в него се добавя кафето. Водата се налива, докато покрие цялото кафе и се оставя да капе около минута. Добавя се и останалата част от водата. Когато се изцеди напълно, филтърът се маха.

Какъв е твоят стил, според кафето, което пиешИма ли нещо общо между любимото ти лате и дрехите, които избираш?