Пилешко с дюли

Продукти:
1 пиле
500 г дюли
50 г масло
50 г захар
2 глави лук
10 г брашно
сол
червен пипер

Как се приготвя:
Пилето се измива и се вари с малко сол, докато омекне. После се реже на порции, които се пържат до зачервяване и се задушават отделно в мазнината с лука, нарязан на тънко и дълго. Добавя се брашното и като стане златисто, се ръси с червения пипер и се залива с бульона от пилето. Пускат се опържените порции заедно с обелените и нарязани на парчета дюли и се вари на тих огън. Прибавя се захар и когато ястието стане, се слага и маслото. Поднася се топло. Задно с парчетата дюли може да се добави и 1 пръчица канела. Върви със всякаква гарнитура - от зелена салата до варени зеленчуци.

Телешко с дюли

Продукти:
900 г месо
4 глави лук
0,035 л олио
20 г доматено пюре
500 г дюли черен пипер
пръчица канела
2 бучки захар

Приготвя се както пилето с дюли от по-горната рецепта.

Снимка: azcookbook.com

Захарен пастет от дюли

Плодовете се измиват и се нарязват на парчета, заливат се с малко вода, докато омекнат. Миксират се. Полученият пастет се разстила в тава, намазана с масло с дебелина около 1,5 см и се оставя в слаба фурна. Като изсъхне, се реже на парчета, които се овалват в захар на пясък (и кокосови стърготинки по желание).

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Рачел от дюли, диви ябълки и тиква

Продукти:
1 кг дюли
1 кг киселици (диви ябълки)
1 кг тиква
2 кг захар
500 г мед

Как се приготвя:
Нарязаните плодове се държат 2 часа във варно мляко (на 4 кг вода се слагат 3 с.л. вар). Измиват се  няколко пъти и се варят в сироп, приготвен от равно количество захар и вода. Половината захар може да се замени с мед. По време на веренето леко се бърка, за да не се разкъсат плодовете. Внимава се, също така, да не загори. След като поизстине, ароматизира се с подходяща есенция по желание. Поднася се в купички или чинийки.

Снимка: lavenderandlovage.com

Печени дюли

Дюлите се измиват, разрязват се на половинки и се издълбават семките. Пекат се във фурна, докато се зачервят. Още топли се поръсват с пудра захар или се заливат с мед. Може да се поднесат полети и с рачел.

Сладко от дюли

Продукти:
700 г дюли
1 кг захар
750 мл вода
5 г винена киселина
100 г орехови  ядки

Как се приготвя:
Водата ври със захарта около 15 минути и едва тогава се слагат настърганите дюли. Сладкото се вари на силен огън. Когато сиропът се сгъсти, прибавя се винената киселина, разтворена в 2 с.л. студена вода и се вари около 3-4 минути. Слагат се ореховите ядки. Готовото сладко се изстудява в съд, за да запази светлия си цвят.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Дюлев сладкиш с кисело мляко

Продукти:
1 кофичка кисело мляко
2 дюли
2 яйца
3 ч.ч. брашно
2/3 ч.ч. олио
1 ч.ч. пудра захар
1 пакетче бакпулвер

Как се приготвя:
Фурната се затопля предварително на 180°C. В голяма купа се смесват брашното, захарта, олиото, яйцата, киселото мляко и бакпулверът. Дюлите се обелват, почистват се от сърцевината и се нарязват на малки парченца. Всичко това се смесва и се пече в продължение на 30-35 минути. С върха на ножа се проверява дали сладкишът се е изпекъл. Поднася се изстинал.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Сок от дюли

Дюлевият сок е изключително вкусен и благоуханен.  Тъй като плодовете са много твърди, те се настъргват бързо и се изстискват през марля. Ако се консервира, сокът може да се превърне в чудесен овкусител на най-различни супи, торти, кремове и други сладки и солени ястия.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Мармалад от гроздов сок, дюли и ябълки

Продукти:
1 кг дюли
1 кг ябълки
4 л пресен гроздов сок – шира
1 кг захар
натриев бензоат

Приготвяне:
Изстисканият пресен гроздов сок се вари. Слагат се 2 лъжици бензоат и се бърка дълго време, след което сокът се оставя да се утаи. Плодовете се настъргват и се слагат отново в кипналия и прецеден сок. Мармаладът се бърка на огъня, докато се сгъсти, и се добавя захарта. В зависимост от това колко сладко обичате, количеството захар може да бъде и по-малко, тъй като гроздовият сок е достатъчно благ.