Зарадвайте любимите си хора за Гергьовден с апетитно и оригинално агнешко блюдо, което може да си изберете от кулинарните идеи по-долу:

Пикантни агнешки хапки с киви

Продукти за 4 порции:
600 г нетлъсто агнешко от бут, нарязано на хапки
2 зрели плода киви
1 счукана скилидка чесън
1 с.л. настърган пресен корен джинджифил
1 ч.л. кимион на зърна, счукан
2 малки глави лук, всяка нарязана на 8 полумесеца
1 лимон, нарязан на полумесеци

Приготвяне:
Сложете агнешкото месо в купа. Обелете, нарежете и намачкайте кивитата. Добавете ги към хапките агнешко с чесъна, джинжифила и подправките. Разбъркайте добре. Похлупете и оставете да се маринова за 5 минути. Добавете към хапките лука и залейте с останалата марината. Поръсете с малко сол. Печете в предварително загрята на висока степен фурна, като обръщате от време на време, докато станат златисти и равномерно изпечени. Гарнирайте всяка порция с парченца киви и резен лимон.

Снимка: saq.com

 

Агнешко в млечно-яйчен сос по овчарски

Продукти за 4 порции:
1 кг агнешко месо от плешката
2 к.ч. краве масло
1 кг овче кисело мляко
8 яйца
сол на вкус

Приготвяне:
Нарежете месото на 6 порции. Поставете ги в гювеч с капак или в тавичка, която може да бъде покрита с алуминиево фолио. Месото в съда залейте с равни части вода и масло, захлупете и печете в умерена фурна. Извадете изпеченото месо и го сложете в друг съд. В соса от печеното внимателно налейте разбитото заедно с яйцата и леко затоплено кисело мляко. Посолете на вкус и разбъркайте. Върнете съда във фурната и печете без капак, докато се посгъсти. След това сложете в соса печеното месо и допечете ястието без капак за 5-6 минути.

Снимка: thriftyfoods.com

Агнешко със смокини по марокански

Продукти за 4 порции:
800 г агнешко месо
3 с.л. олио
2 глави лук
2 ч.л. джинджифил
2 ч.л. кориандър
2 ч.л. кимион
4 ленти портокалова кора
1 пръчица канела
15 сушени смокини
2 шепи орехи, счукани на едро
сол
червен пипер

Приготвяне:
Измитото месо разрежете на 4 големи парчета. Наръсете ги със сол и червен пипер. В загрятото олио запържете месото до кафява коричка от всички страни. Месото заедно с 2 с.л. от мазнината, в която се е пържило, прехвърлете във форма за печене. Разрежете всяка глава лук на 4 дебели кръга. Сложете го около агнешкото и поръсете с подправките. Добавете портокаловата кора и канелата. Залейте месото с ½ мл вода, похлупете и сложете в загрятата на 140 градуса фурна. Печете 2 часа. Добавете смокините и орехите и оставете да се пече още 1 час.

Снимка: channel4.com

 

Екзотични пурички с агнешко

Продукти за 2 тави пурички:
300 г смляно агнешко месо
1 опаковка кори за баница
1 глава лук
2 скилидки чесън
2 с.л. зехтин
40 г стафиди
½ ч.л. семена от копър
½ ч.л. кимион
щипка канела
кората на 1 лимон
50 г краве масло
сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:
Застелете 2 тави с хартия за печене. Загрейте фурната на 180 градуса. Задушете в тиган лука и чесъна със зехтина. Добавете агнешката кайма и стафидите, нарязани на дребно. Пържете до готовност на месото. Поръсете с канелата, кимиона и семената от копър. Добавете лимоновата кора и разбъркайте добре. Накрая подправете със сол и оставете да се охлади. Намаслете леко корите една по една. Сгънете всяка една на две и разпределете по 2 с.л. от плънката по дължината на листа. Загънете краищата и навийте на руло. Разположете пуричките в тавите и ги намажете отгоре с остатъка от маслото. Печете до златисто 10-15 минути.

Снимка: michebites.wordpress.com

Кускус с агнешко и кедрови ядки

Продукти за 4 порции:
200 г кускус
50 г сушени кайсии, нарязани
550 г горещ агнешки бульон
2 с.л. зехтин
500 г агнешко, нарязано на ленти
2 големи скилидки чесън, счукани
1 голяма прясна червена люта чушка без семена, нарязана на ленти
1 ч.л. кимион
1 ч.л. червен пипер
сокът на 1 лимон
4 с.л. квасена сметана
4 с.л. печени кедрови ядки
2 с.л. нарязан пресен кориандър

Приготвяне:
Сложете кускуса и кайсиите в купа и ги разбъркайте с 400 мл бульон, 1 с.л. зехтин и 1 ч.л. сол. Оставете настрани, за да поеме кускуса, докато приготвите агнешкото. Останалия зехтин загрейте в голям тиган и запържете агнешкото с чесъна, лютата чушка, кимиона и червения пипер, докато омекнат и добият тъмно златист цвят. Добавете останалия бульон и оставете да ври. Посолете и изстискайте отгоре лимоновия сок. Накрая добавете сметаната. Разбъркайте кускуса с вилица, за да се отделят зрънцата, като добавите кедровите ядки и кориандъра. Разпределете в 4 чинии. Отгоре поставете агнешкото със сметана и украсете с кедрови ядки. Поръсете всичко с червен пипер.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos