Супа с леща и тиква

Продукти:
5-6 корена от магданоз
1 глава лук
2 кисели ябълки
40 г краве масло
1 л зеленчуков бульон
100 г леща
2 с.л. + 200 мл течна сметана
сол
черен пипер
½ ч.л. къри
тиквени семки

Приготвяне:
Обелете магданозените корени и ги нарежете на ситно заедно с лука. Ябълките оформете на едри кубчета. Загрейте маслото в тенджера и глазирайте лука, прибавете корените и ябълките. Задушавайте за кратко, като разбърквате. Прибавете 1 л бульон. След като кипне, гответе под капак около 30 минути. Варете лещата в 200 мл вода за около 15 минути, след което пюрирайте. Прибавете 2 с.л. сметана и подправете със сол, черен пипер и къри. Пюрирайте супата, добавете 200 мл сметана и варете 2 минути. Овкусете със сол и черен пипер. Поднесете лещената крем супа и по желание гарнирайте с тиквени семки.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Лещени кюфтенца

Продукти:
1 купа покълнала леща, накисната във вода за една нощ
1 връзки магданоз
1 глава лук
2 моркова
1-2 скилидки чесън
босилек
чубрица
2-3 с.л. ленено семе, фино смляно
няколко с.л. брашно
галета
1 яйце
мазнина за пържене по избор

Приготвяне:
Накиснатата и набъбнала леща сварете заедно с нарязаните на тънки колелца моркови.
Отцедете добре водата. Добавете накълцания на ситно магданоз, нарязания лук и подправките. Пасирайте до получаването на хомогенна влажна смес. Добавете постепенно смляното ленено семе заедно с няколко супени лъжици брашно (на око), докато сместа се посгъсти. По желание може да добавите едно разбито яйце в сместа.

От сместа започнете да оформяте кюфтенца, като ги овалвате в смес от галета и брашно в количество 1:1. Запържете ги в тиган с добре сгорещена мазнина. След готовност ги сложете в съд със застлана кухненска хартия, за да поеме излишната мазнина. На тези великолепни лещени кюфтенца може да се насладите в компанията на богата салата, каквато ви е по вкуса и на душата.

Снимка: divinehealthyfood.com

Салата с червена леща и червени боровинки

Продукти за 8 порции:
2 глави лук
3 скилидки чесън
7 с.л. зехтин
500 г червена леща
75 г сушени червени боровинки
1-2 ч.л. кимион
черен пипер, захар, сол
1 с.л инстантен зеленчуков бульон
100 мл оцет балсамико
зелена салата
150 г рукола
250 г домати
1 връзка магданоз

Приготвяне:
Нарежете лука и чесъна на ситно и ги задушете в 2-3 с.л. зехтин. Добавете измитата леща и нарязаните на едро боровинки. Гответе за кратко и прибавете кимиона и черния пипер. Добавете 1 ½ с.л. захар и карамелизирайте. Залейте със 600 мл води и прибавете бульона. Варете под капак на тих огън около 10 минути, като от време на време разбърквате. Дръпнете от котлона и овкусете със сол и черен пипер. Оставете да изстине. Междувременно нарежете на ивици зелената салата, накъсайте руколата, нарежете доматите и накълцайте магданоза. Смесете всички продукти и подправете с 3-4 с.л. зехтин.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos
Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Макарони с леща

Продукти:
400 г макарони
200 г червена леща
200 г моркови
200 г стръкове целина
1 глава лук
1 скилидка чесън
няколко стръка мащерка
1 с.л. зехтин
¼ л зеленчуков бульон
сол и черен пипер
щипка захар
100 г сирене

Приготвяне:
Нарежете на дребни кубчета обелените моркови, целината и лука. Пресовайте чесъна. Отделете от мащерката малко за накрая, а на останалата откъснете листенцата. В зехтина пържете зеленчуците ок. 5 минути, като непрекъснато бъркате. След около 2-3 минути прибавете измитата и отцедена леща, угасете с бульона и варете още 10 минути. Подправете със сол, черен пипер, захар и мащерка. Сварете макароните според указанието на опаковката. Разпределете в чинии и добавете соса с лещата. Накрая поръсете с натрошеното сирене и гарнирайте отново с мащерка.

Снимка: italianfoodnet.com