Пълнена с ябълки пуйка със сос

Продукти:
1 пуйка
3 кисели ябълки
1 глава лук
2 ч.л. брашно
100 мл пилешки бульон
сол
подправки - черен пипер, естрагон, канела

Приготвяне:
Измийте пуйката и я осолете добре от двете страни. Поръсете я и с част от останалите подправки. Напълнете я с нарязаните на парченца предварително обелени ябълки. Главата лук нарежете на четвъртинки. Добавете и тях към ябълките. Прободете пуйката на няколко места с вилица. В голяма тава налейте 200 мл вода с малко сол и сложете в нея пуйката с гърба нагоре. Пече 1 час във фурната, като периодично поливате със соса от печенето.

След това обърнете пуйката и печете още 1 час. Отново поливайте със соса от печенето през 15 минути. След като пуйката се покрие с изкусителна златиста коричка, я извадете от фурната, а сосът от печенето излейте в купичка и го варете 2 минути, като постепенно към него добавяте бульона и брашното. Овкусете го с останалата част от подправките. Разбъркайте, докато се сгъсти и се образува гладка каша. Сервирайте с варено брюкселско зеле или пикантни печени картофи.

Немски коледни сладки Лебкухен

Продукти:
2 яйца    
125 г захар
½ ч.л. смлян карамфил  
½  ч.л. смлян джинджифил
½ ч.л. смлени семена анасон  
1-2 щипки индийско орехче
½  ч.л. канела  
2-3 капки ром
1 с.л. лимонов сок
½ пакетче бакпулвер  
3-4 капки олио  
125 г смлени бадеми + 125 г белени и счукани
125 г кандирани лимонови корички
За глазурата:
150 г пудра захар
2-3 с.л. гореща вода

Приготвяне:
Разбийте добре яйцата, като постепенно добавяте захарта. Към сместа добавете бакпулвера, джинджифила, индийското орехче, канелата, карамфила, анасона, есенциите, олиото, млените и счукани бадеми. Нарязаните на ситни квадратчета кандирани лимонови корички разбъркайте към останалата смес. Сместа разстилете внимателно върху кухненска хартия. С помощта на намазнена форма за сладки изрежете сладките и внимателно ги поставете в намазнена тава, също върху хартия за печене. Ако не разполагате с формички, достатъчно е просто да оформите тестото на топчета. Сложете сладките в предварително загрята до 180 градуса фурна, след което намалете огъня на 160 градуса. Печете около 20-25 минути. След като ги извадите, покрийте сладките с глазура от разбърканите пудра захар и гореща вода. Нанесете получената глазура с четчица върху изпечените сладки.

Щолен

Продукти:
300-350 едри светли стафиди
125 г малки черни стафиди
2 с.л. ром
1 пакетче мая
2 ч.л. захар
250 мл хладко прясно мляко
750 г брашно + 125 г захар
1 пакетче ванилия
1 щипка сол
2 ч.л. фино настъргана лимонова кора
6 капки есенция с аромат на горчиви бадеми
1 щипка кардамон
1 щипка индийско орехче
250 г разтопено масло
100 г кандирани лимонови корички
150 г смлени белени бадеми и орехи
75 г краве масло за намазване
пудра захар за поръсване

Приготвяне:
Едрите светли стафиди и малките черни стафиди залейте с ром и оставете 20 минути да се напоят, след което отцедете. Маята наронете в купа, добавете 2 ч.л. захар и 3 с.л. мляко. Всичко разбъркайте и оставете на страна за около 10-15 минути. 2/3 от брашното изсипете в купа. В средата направете кладенче. Добавят се 125 захар, ванилията, солта, лимоновите кори, есенцията, подправките и маслото. Маята изсипете в кладенчето. Разбъркайте. Добавете и останалото брашно.  Месете тестото, докато стане гладко и започне да се отделя от стените на съда. Прибавете и двата вида стафиди, като ги омесите в тестото. Покрийте го и го оставете да втаса 1 час на топло. Поръсете работната повърхност с брашно и месете тестото енергично в продължение на 10 минути, като се бие. Тестото трябва да стане еластично и престане да залепва.

За да оформите щолена, разточете кръг с диаметър 35 см. Единият край завийте почти до средата, така че да се получи типичната форма на щолена. Застелете тавата с хартия за печене и отгоре поставя щолена. Покрийте го и го оставете отново на топло да втаса, докато удвои обема си. Сладкишът поставете в предварително загрята на 250 градуса фурна, след което и намалете на 160. Печете 50-55 минути.
Междувременно разтопете в малка тенджерка маслото. Веднага, след като извадите сладкиша, с малка четчица го намажете с маслото. Накрая поръсете с пудра захар.
Увийте щолена в алуминиево фолио и при възможност съхранявайте 2-3 седмици преди дегустацията му. Преди поднасяне в празничната вечер, отново го поръсете обилно с пудра захар.