Всяка една коледна трапеза по света се отличава със свое специфично очарование, вкус и аромат. Има обаче и такива гозби, които са традиционни гости върху трапезата на не една или две нации. Например неизменна част от коледната трапеза в Германия, Холандия, Белгия, Австрия, Швейцария и Русия е пълнената патица. Докато скандинавските народи не сядат на коледната трапеза без печения еленски бут.

  • Игнажден – важно е кой ще влезе пръв в дома ви
  • Игнажденски колачета
  • Кои заболявания можем да провокираме от преяждане
  • Честита Нова Година!
  • Танците - част от Новогодишния празник
  • Баницата разточи и късмет от LadyZone вземи
  • 5 щури места за посрещане на Новата година
  • 4 златни правилата за новогодишния грим
  • Разтоварване след празничните трапези
  • Щастливият сезон на детските подаръци – част 2

И за да не бъдем обвинени в пристрастия към една или друга европейска кулинарна традиция, в дните до Коледа ще ви разходим из коледните кухни от различни краища по света. Откриваме нашето кулинарно представление с 3 великолепни коледни ястия от "неутрална" Швейцария:

Патица с гъби и дреболии

Продукти:
1 патица
ок. 500 г дреболии
1-2 глави черве лук
1-2 моркова
250 г гъби (печурки)
1 ч.ч. ориз
сол, бял пипер, червен пипер
зехтин
кисело зеле

Приготвяне:
Суровите дреболии се сваряват и накълцват на ситно. Нарязаните, също така на ситно, червени глави лук се задушават в малко краве масло. По време на задушаването се прибавя настъргания морков и се добавят нарязаните на филийки гъби. Оставя се върху котлона да къкри, докато течността от гъбите се поизпари и те леко омекнат. След това цялата плънка се овкусява със сол и бял пипер. Прибавят се оризът, нарязаните на ситно дреболии и 2-3 ч.ч. бульон. Задушава се отново, докато оризът поеме течността. С получената вкуснотия се пълни патицата, която предварително е овкусена със сол, червен и бял пипер. След това се зашива. От останалата плънка се завиват зелеви сармичики. В голяма дълбока тава се слага нарязаното кисело зеле, като върху него се поставя напълнената патица. Около нея се редят сармичките. Поръсва се с мазнина, отгоре плътно се подреждат цели зелеви листа и едва тогава се пече на 200 градуса около 3 часа. От време на време патицата се обръща, а прегорелите листа се сменят с други.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Орехова майонеза по швейцарски

Продукти:
250 г орехови ядки
3-4 скилидки чесън
100 мл зехтин
2 с.л. лимонов сок
½ ч.л. сол

Приготвяне:
Чесънът се почиства от люспите и се счуква. Пасира се няколко минути. Орехите се смилат отделно на фино. При непрекъснато бъркане към смелните орехи постепенно се вливазехтина, докато го поемат. Прибавят се чесънът, лимоновият сок и солта. С майонезата се подправят порциите от печената със зеле патица. Може да бъде поднесена и с пресен хляб като разядка.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Швейцарски медени сладки с вишнев ликьор

Продукти:
150 г кафява захар
225 г мед
по 50 г захаросани лимонови и портокалови корички.
300 г брашно
100 г счукани бадеми
1 ч.л. лимонова кора
1 ч.л. бакпулвер
1 щипка сол
по ¼ ч.л. стрити индийско орехче и карамфир
1 ½ ч.л. канела, 100 г пудра захар
3 с.л. вишнев ликьор

Приготвяне:
Дъното и стените на дълбокатава се покрива с хартия за печене. Захарта и меда се слагат да заврат леко, докато захарта се разтвори. Охладете. Ситно захаросаните корички се нарязват на ситно. Сместа от захар и мед се изсипва в купа. Добавят се захаросаните корички, брашното, бадемите, настърганата лимонова кора, бакпулвера, солта и подправките. Всичко се омесва на гладко и лепкаво тесто. Тестото се разстила на кора с дебелина 1 см върху набрашнената работна повърхност. Кората се слага в нея, покрива се с кърпа и се оставя през нощта на хладно.

Фурната се загрява до 200 градуса. Пече се 15-20 минути и се изважда от фурната. Вишневият ликьор се смесва с пудрата захар и с получената смес се намазва горещия блат. Нарязва се на правоъгълници. По желание се украсява със сладко от вишни и/или бадеми. Сладкишът се поднася на коледната трапеза охладен.

Снимка: finisfeinstes.at