Понеже все още сме на Октоберфест вълна, няма как да подминем превъзходните сладки специалитети, с които баварците са прочути по цял свят. Поднасяме ви три забележителни сладки творби, които ще ви пленят с пухкавия си, обсебващи и плътен вкус на Бавария.

Баварски ябълков чийзкейк (кезекухен)

Продукти:
200 г меки чаени бисквити
3 ябълки
50 г разтопено краве масло
600 г извара
200 г заквасена сметана
250 г захар
125 г масло
4 яйца
1 ванилова захар
6 с.л. царевично нишесте
1 ч.л. бакпулвер
сокът на половин лимон

Приготвяне:
Натрошете добре бисквитите, смесете ги с 50 г разтопено масло и разбъркайте добре. Получената смес разстелете на дъното на форма. Смесете изварата със заквасената сметана. В отделна купа разбийте яйцата, маслото и захарта. Към тях добавете изварената смес, нишестето, ваниловата захар и сока на лимона. Всичко това разбийте с миксер до получаването на гладка хомогенна смес и изсипете във формата върху бисквитения блат. Най-отгоре наредете нарязаните ябълки плътно една до друга. Печете кезекухена на 175 градуса около час или докато покафенее по краищата и се стегне, а в средата остане светъл и леко се размърдва при разклащане. След като сладкишът се изпече, не го изваждайте веднага от фурната, а го оставете вътре на отворена врата още 10 мин. След това го оставете да изстине. Хубаво е преди сервиране да престои за няколко часа в хладилника.

Баварски кекс с яйчен крем

Продукти:
За тестото
125 г краве масло
250 г брашно
250 мл вода
5 яйца
щипка сол
1ч.л пудра захар
За крема
750 мл.прясно мляко
100 г брашно
200 г захар
4 яйца
1 ванилия

Приготвяне:
Загрейте водата със солта и захарта до кипване. Добавете маслото и изчакайте да се разтопи. Изсипете и брашното, намалете котлона на тих огън и бъркайте в една посока до сгъстяване. Дръпнете от котлона и не спирайте да бъркате, докато тестото леко се охлади. След това прибавете едно по едно яйцата и отново разбъркайте. Полученото тесто изсипете в кексова форма и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна 20-30 минути. След това намалете на умерен огън и продължете да печете още 10 минути.
За да приготвите крема (пълнежа на кекса), разбийте добре млякото, брашното и жълтъците и прецедете през цедка. Към тази смес прибавете половината захар и варете отново при непрекъснато бъркане без прекъсване. След като жълтият крем поизстине, прибавете разбитите белтъци. След като извадите кекса от формата, срежете го на 2 и намажете с получения крем, след което отново го сглобявате. Готовият сладкиш поръсете с пудра захар.

Баварски крем

Продукти:
1 опаковка ванилов пудинг
1 ч.ч. прясно мляко
3 жълтъка
6 с.л. захар
10 г желатин
1 ч.ч. сметана

Приготвяне:
Сварете опаковката ванилов пудинг с прясното мляко и захарта. Щом се охлади, към него добавете жълтъците и сметаната и отново разбийте. Желатинът разтворете на водна баня и прибавете към крема. Разбъркайте добре. Разпределете кремчето в купички и ги поставете в хладилника, за да стегне. Поднесете декориран с шоколадови пръчици и сметана.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

 

Да ви е сладко и… бирено!