Кесийки от многолистно тесто с плодов пълнеж

Продукти за 12 броя:
6 тънки кори от многолистно тесто
150 г смесени сушени плодове
4 с.л. бренди
1 ябълка
30 г парченца джинджифил, напоен в сироп
50 г краве масло
30 г счукани орехи
1 ч.л. ситно настъргана лимонова кора
1с.л. пудра захар

Приготвяне:
За плънката сушените плодове се нарязват на ситно и се смесват в купа с брендито. Покриват се с кърпа и се оставят да киснат 1 час. Тавата се застила с хартия за печене. Ябълката се обелва, разрязва се на две половини, семенната част се отстранява и се настъргва на едро. Парченцата джинджифил се накълцват на ситно. Смесват се с ябълката, орехите и лимоновата кора и се добавят към накиснатите плодове. Оставят се за кратко да се напоят. Корите от многолистно тесто се нареждат  една върху друга на работната повърхност. Разрязват се на 6 части, за да се получат 36 квадрата. Върху всеки квадрат се нанася с кухненска четка тънък слой разтопено масло, като винаги се нареждат един върху друг по 3 квадрата. В средата на всеки пласт се слага по 1 с.л. от плънката. Ъглите се събират над плънката, а тестото леко се завърта. Кесийките се нареждат в тавата и се намазват с масло. Пекат се в предварително загрята до 200 градуса фурна 12-15 минути в предварително загрята фурна, докато станат златистожълти. Изваждат се и се поръсват с пудра захар. Сервират се топли с ванилов крем или разбита на твърд сняг сметана.

Кошнички от многолистно тесто с тропически плодове

Продукти за 6 кошнички:
6 формички
30 г краве масло
3 тънки кори от многолистно тесто
1 голямо манго
2 с.л. крема сирене (или сирене рикота)
1 папая
1 ананас
1 нар
настъргана на едро кора на 1 лимон

Приготвяне:
Маслото се разтопява и формичките са намазват с част от него. Корите от многолистното тесто се нареждат една върху друга на работната повърхност и се нарязват на 24 квадрата  с дължина по 12,5 см. Всяка формичка се застила с един квадрат, който се намазва леко с масло. Отгоре се слага втори квадрат, така че ъглите да не се застъпват. Намазва се с масло и така, докато във всяка формичка се съберат по 4 тестени квадратчета. Кошничките се пекат в предварително загрята до 190 градуса фурна около 6 минути. Оставят се да се охладят. Мангото се обелва. Месестата част се нарязва на кубчета и се прави на пюре със сиренето. Папаята и ананасът също се обелват, като семената на папаята се отстраняват. Двата плода се нарязват на парченца. Накрая се поръсва с наровите семенца. Кошничките се пълнят с пюрето и останалите плодове. Гарнират се с настърганата на едро лимонова кора. 

Тарталети с ягоди и целувки

Продукти за 6 тарталетени формички:
За тестото
90 г брашно
30 г смлени бадеми
60 г краве масло
30 г пудра захар
3 капки есенция горчив бадем
1 щипка сол
1 жълтък
мазнин за формичките

За плънката
300 г ягоди + 200 г ягоди (или други горски плодове)
2 с.л. захар
1 с.л. желе от касис

За целувките
2 белтъка
1 щипка сол
60 г захар

Приготвяне:
Формичките се намазват с олио или масло. Тавата се постила с хартия за печене. Брашното и смлените бадеми се слагат в купа. Маслото се добавя на парченца и сместа се мачка с пръсти, докато се получат трохи. Добавят се пудрата захар, есенцията, солта, жълтъкът и 1 с.л. вода и всичко се меси на гладко тесто. То се оформя на топка, увива се във фолио и се слага в хладилника за около 30 минути. 300 г от измитите и изчистени ягоди се слагат в тенджера заедно със захарта. Задушават се на тих огън 5 минути, докато омекнат. Тенджерата се снема от котлона. Останалите ягоди се нарязват и се добавят в тенджерата. Сместа се оставя да се охлади.

Работната повърхност се поръсва с брашно. Отгоре се разточва тестото. Изрязват се 6 кръга с големината на формичките, в които се слагат. Блатовете се надупчват с вилица на няколко места. Тарталетите се пекат в предварително загрята на 190 градуса фурна около 12 минути, докато станат златистожълти. Изваждат се от фурната и се оставят да изстинат. Температурата на фурната се намалява до 160 градуса.

За приготвяне на целувки белтъците се разбиват със солта. Постепенно се прибавя захарта и сместа се разбива, докато се получи твърда и лъскава маса. Тарталетите се изваждат внимателно от формичките и се нареждат в тава. Плодовете се оставят да се отцедят и с тях се пълнят кошничките. Сместа за целувките са разстила отгоре. Тарталетите се пекат 10-15 минути и се изваждат от фурната. Поднесени топли или студени, чарът и вкусът им е все така неустоим.