.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Тази къща за гости към винарна спечели Българските архитектурни награди

Евгений Милов | преди 11 седмици
Снимка: Български архитектурни награди
Ако желаете да пренощувате във винарна Кастра Рубра, това вече е възможно

Къщите за гости в България напоследък са свързвани с корупционни скандали за усвояване на европейки средства, но тази къща за гости към винарна не само печели овациите, но също Архитектурната награда на Камарата на архитектите в България за 2019 г.

Винарна Кастра Рубра е построена през 2011 г. в Коларово - обезлюдено село, в което живеят само 15 души и има множество изоставени къщи. Винарската изба става популярна, че започва да предлага и винени турове и дегустации на място. Така все по-често гостите на винарната желаят да останат и да пренощуват, но това не е възможно в сградата на избата.

Винарна Кастра Рубра
Снимка: Български архитектурни награди

Затова през 2012 г. собствениците на винарната решават да построява къща за гости, проектирана от софийското архитектурно студио "ZOOM studio" и арх. Тодор Обрешков. Бъдещото намерение е да се построи втора подобна къща в близост от запад, като двете сгради ще бъдат свързани с подземен тунел, басейн и спа зона между тях.

Къщата за гости се намира нагоре по хълма над винарната, свободно разположена сред природата в края на селото. Вписана максимално добре в наклонения терен на три стъпаловидни нива, къщата не доминира над околните постройки. На горното входно ниво на къщата са разположени рецепция, хол, трапезария и кухня. На средното ниво са дегустационна, енотека, фитнес зала, две големи стаи, технически и обслужващи помещения, а на долното ниво се намират седем стаи. 

Винарна Кастра Рубра
Снимка: Български архитектурни награди

Архитектите обзавеждат всяка стая по индивидуален интериорен проект, като от всички жилищни помещения се излиза директно на терена навън. В къщата се влизат на горното ниво, което предлага широка панорамна гледка от дневната. Разходете се из къщата за гости към винарната от снимките в галерията по-горе.

22 снимки от задължителната винарна в ИталияПриятно прекарване, както се казва!
Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите