.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Къщата на Равноденствието

Евгений Милов | преди 2 години
Снимка: bignatov.com
Каварненски дом от архитектите на Добружданската къща

Представяме Къщата на Равноденствието не защото е нова, а поради големия интерес около Добруджанската къща на архитектурно студио Bignatov и факта, че това е вероятно първата пасивна сграда на Черноморието, заслужено спечелила Голямата награда на САБ за Най-значима сграда за архитектурното развитието в България.

Наклонът на фасадата и пропорциите на вътрешните пространства отговарят на характерните за мястото летни и зимни слънчеви ъгли с цел постигане на максимален комфорт и термална ефикасност през сезоните – през зимата ниското слънце и отражението му в морето огряват къщата в дълбочина, докато стръмните и горещи летни лъчи се плъзгат успоредно на наклонената фасада и не проникват директно вътре.

Концепцията на къщата символично излиза извън рамките на базовата жилищна функционалност и служи на обитателите си като астрономически инструмент – тесен остъклен процеп в покрива пропуска обедното слънце вътре в хола върху линейна скала на пода и стената, която превръща къщата в слънчев календар.

Вижте повече за Къщата на Равноденствието.