.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Защо орхидеята ми не цъфти през лятото?

LadyZone.bg | преди 10 седмици
Снимка: istockphoto.com

Най-разпространената за отглеждане в домашни условия орхидея у нас несъмнено е Фаленопсисът (Phalaenopsis). Това е така, защото тя е красива и екзотична, дава достатъчно цвят, а освен това не е особено претенциозна, ако се запознаете с тънкостите, свързани с отглеждането й.

орхидея
Снимка: istockphoto.comМного от притежателите на това красиво растение се питат защо точно сега, когато много цветя са в разгара на цъфтенето, орхидеите спират да цъфтят. Отговорът е много прост. В края на юни и юли Фаленопсисът обикновено губи цветовете си. Някои цъфтят още малко и тогава изсъхват и падат. Това е моментът, в който тези красиви цветя се подготвят за нов цъфтеж, като пускат нови корени и листа. Точно сега е времето, в което може да ги пресадите в нова саксия, да премахнете изсъхнали корени и листа. Дългогодишните собственици на орхидеи знаят добре, че това не е препоръчително да се прави, когато те са във фаза на цъфтеж.

орхидея
Снимка: istockphoto.comКога да очаквате следващия цъфтеж?

Всяка година Фаленопсисът пуска едно или две нови листа. Започвайки своя растеж в края на юли и началото на август, листата приключват тази фаза през есента. Тогава започва растежът на цветоносното стъбло. То обикновено пробива между второто и третото листо.

Как да пресаждаме и отглеждаме орхидеи вкъщи (ВИДЕО)Съветите на Елица Пецева, ботаник в БАН


Понякога на орхидеите, отглеждани на топло у дома, трябва да им се напомни, че е настъпил по-студен сезон какъвто е есента. Това става, като оставим растенията за няколко нощи на открито. Разбира се, през това време следим какви са метеорологичните условия, за да не ги простудим, ако има екстремно ниски температури. Този малък трик ще подсети и ще помогне на орхидеите да пуснат своите цветоносни стъбла.

орхидея
Снимка: istockphoto.com


Фаленопсисите обикновено започват да цъфтят през зимата и ни радват със своите красиви и разнообразни цветове през цялата пролет, чак до юли месец, когато цикълът отново се повтаря.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите