.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Откриха нови видове диви орхидеи край морето

LadyZone.bg | преди 3 години
Орхидея от вида двурогата пчелица
Много малко хора знаят за тях, а в България дивите орхидеи са 80 вида.

Царството на орхидеите в Природен парк "Златни пясъци" се увеличи с два нови вида. Това са двурогата пчелица (Ophrys cornuta Steven) и дребнолистният дремник (Epipactis microphylla). Красивите растения са  открити в местността Бежаната и с тях броят на дивите орхидеи, установени на територията на парка, става общо 14.

Двурогата пчелица е нежно растение с височина 10-15 см. Великолепните му цветчета приличат на пчела, откъдето идва името му. То е защитено от Закона за биологичното разнообразие и е в "червения" списък на растенията и гъбите в категория „уязвим“.

Дребнолистният дремник е също защитен вид, включен в Приложение II на Конвенцията по Международна търговия със застрашени видове от дивата флора и фауна (CITES).

орхидея
Дребнолистен дремник

По време на проучването на две тревни местообитания учените се натъкват и на друг рядък вид от семейство "орхидацея" – обикновената пърчовка. За нея има данни, че се е срещала по тези места, но за първи път сега се доказва съществуването й. Това е една от най-високите орхидеи у нас – достига 60-70 см  и впечатлява с виолетовите си цветове, които наподобяват змийски език.

Българските орхидеи цъфтят кратко – от април до май. Повечето са горски и виреят в тъмните и влажни дъбрави на Родопите и  Странджа. Много хора дори не предполагат, че ги има, тъй като представителите на това голямо семейство са предимно тропични и разпространението им по нашите ширини е ограничено. В България обаче се наблюдават 80 вида.

Любителите-градинари е добре да знаят, че изкореняването и засаждането на дивите орхидеи в домашни условия е забранено. Много видове орхидеи може да видите в Ботаническата градина на БАН в София.

 

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите