.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

10 добродетели, на които икебана може да ни научи

Лъчезара Паскалева, Академия Юнити | преди 5 години
Създаването на близост с природата е една от целите на икебана
Да се възползваме от силата и спокойствието, с което изкуството икебана може да ни дари!

Икебана, японското изкуство за аранжиране на цветя, е още познато и под името Kado華道 – Пътят на цветето. Както и много други японски изкуства, икебана е система, съчетаваща естетика, философия и практика, и се фокусира едновременно както върху израстването на Аз-а, така и върху творческите постижения. Целта при икебана е не просто създаването на красива композиция. Пътят е точно толкова важен, колкото и резултатът.

Изкуството на икебана се корени още в 6 век като религиозна практика на поднасяне на цветя в Будиските храмове и постепенно придобива все по-голяма популярност сред аристокрацията и самураите. До 16 век това изкуство вече се е превърнало в дзен практика. Идеята за духовно просветление чрез концентрация и практика е основна за дзен будиската философия. За много практикуващи икебана е урок за цял живот, начин за постигане на вътрешен мир, в който да работят за по-дълбоко духовно опознаване на света, точно както дзен монасите използват медитацията. Хубавото при практикуването на икебана е, че не е необходимо да стоим неподвижно!


Но как икебана може да помогне на хората да издигнат своята осъзнатост?


В старите текстове се говори за десетте добродетели на истинския майстор на икебана, които можем да постигнем и ние днес, практикувайки това изкуство >>

 

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите