.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Светът се прости с великата Мая Плисецкая

| преди 4 години
Изкуството на една от най-големите балерини на 20-и век ще продължава да бъде обект на възторг и учебник за поколения бъдещи артисти

На 2 май 2015 г. светът се сбогува с великата Мая Плисецкая. Светът ще я запомни с неотразимото й сценично присъствие, със силата на нейния артистизъм, с изяществото на нейния омагьосващ и изтънчен чар, с хипнотизиращото й въздействие на сцената,с финеса на движения и жестове, които само една балерина от висш ранг като нейния може да притежава. Изкуството на една от най-големите балерини на 20-и век ще продължава да бъде обект на възторг и учебник за поколения бъдещи артисти – наследници и посланици на най-красивото танцово изкуство – класическия балет.

Мая се ражда на 20 ноември 1925 г. в Москва, в известна еврейска фамилия. Детството й е изпълнено с трудни и тежки моменти. Майка й - Ракел Месерер-Плисецкая - е актриса в нямото кино. Заради еврейския си произход тя е арестувана и изпратена в трудов лагер на ГУЛАГ в Казахстан, заедно с нейното 7-месечно бебе и по-малко братче на Мая. Мая е осиновена от леля ѝ, която повлиява на нейното бъдещо развитие (сестра на майка ѝ) - балерината Суламиф Месерер. Живее при нея до до освобождаването на майка ѝ през 1941 г. През 1938 г. баща ѝ е екзекутиран по време на сталинските чистки.

Мая учи в Московското хореографско училище при голямата балерина Елизавета Гердт. На 11 г. е нейната първа изява на сцената на Болшой театър. През 1943 г. завършва училището и постъпва в Болшой балет, където танцува до 1990 г.

Продължава >>

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите