.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Ден 3 на Sofia Fashion Week - студентите изпратиха модата в космоса

| преди 3 години
Провокация и традиции в елегантна прегръдка

В третия ден от Софийската модна седмица студенти от различни университети в България показаха своята фантазия и сръчно, превъплътени в дизайнерски колекции. Има ли надежда за българската мода? Според показаното - граници няма. Лимитът е космоса, който беше и вдъхновение за Николай Божилов, например. 

Проф. Любомир Стойков откри вечерта с думите: „Целта на третата вечер на Sofia Fashion Week 2016, обявена като вечер на студентите по моден дизайн и на младите таланти, е широката публика да види сериозния потенциал на новото поколение модни творци. ... Тази вечер среща си дават луксът и креативността, идеята за елегантност и новото мислене на подрастващите модни творци. Апелирам към всички и особено към онези мениджъри, които искат да инвестират средства в модната индустрия и модния дизайн – отворете широко своите рецептори, за да почувствате новата вълна, вълната на различността, непокорството, концептуалността и шика в студентските творби! Залагайте на тях, доверете се на таланта и на професионализма им!”.

Мариела Гемишева откри вечерта с колекция в черно, сиво, кожа и много раздвижени дължини. Деконструктивната модна колекция Eleven 2016 от 11 уникални силуета е следствие от  проекта  “11 едновременни индивидуални танца”. Общото усещане беше за драматизъм и дарк визия на жената воин, тази, която присъства изцяло в настоящето и не може да остане незабелязана. Вратовръзки, скъсани чорапогащници, колани и дълги връзки на ръкавите създаваха усещане за свобода и сила. 

Специално селектирани мини модни колекции за Sofia Fashion Week 2016  показаха студенти от специалност “Мода”, степен магистър в Националната художествена академия. Впечатлиха панталоните с много ниско дъно, силно изразените шевове, асиметричните кройки и комбинирането на различни материи. 

Николай Божилов представи своята колекция #BLACK_ (BLACK SPACE), вдъхновена от тъмната материя и космическото пространство. Моделите впечатлиха със сребристи, геометрични маски на лицето и дрехи в черно и сребристо.

Сборната колекция на 3 дизайнерки - Мария Миличин, Ваня Дудоленска и Мария Касова, от Нов български университет беше с общ „Код Бохемия”. Модният бранд на трите дами е М2V – Made to be viewed. какво видяхме - естествени материи, плетива за студените летни вечери, многопластово наслояване, цветове - екрю и сиво, и цялостно усещане за мекота и уют.

Студенти специалност „Мода” от Югозападен университет „Неофит Рилски“ – Благоевград под ръководството на Мария Онтева показаха три колекции: „Кле” (от Клеопатра), „Изгубени” и „Мъгла в нюанси”. 

Студентите от Варненския свободен университет също се представиха със сборна колекция. Под ръководството на Алебена Свещарова по модния подиум се разходиха моделите на Десислава Филева (тема "(А)хроматичен"), Евелина Дойчинова  (тема MAGIC FOREST) и Михаела Желева (тема „Кристализация”). 

Walf Wally („Уолф Уоли”) показаха колекция, отразяваща всички актуални трендове за сезона, продиктувани от световната модна сцена. Мекотата на пастелните земни тонове е водеща тенденция, а преобладаващите цветове в колекцията са бежово, бяло, черно, шоколадово и керемидено.

Меките материи са изцяло естествени, а облеклата се открояват с подчертана младежка и нестандартна визия. VAIPS с дизайнер Петя Димитрова дебютира на подиума на Sofia Fashion Week 2016 с едно смело решение, а модните дефилета за вечерта закри колекцията на DAN GINKOV.