.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Соленият летен празник в Бургас

д-р Вергиния Николова | преди 3 години
Солничар за един ден
На 28 август от 16 до 22 часа в южната част на Атанасовско езеро край Бургас

Ежедневната нужда на човешкия организъм от сол е около 5 г. Специално морската сол съдържа над 80 химични елемента, необходими за поддържане на живота чрез обмяната на вещаствата. От три години насам, в последния петък на август се провежда Фестивалът на солта в лагуната на Атанасовското езеро край Бургас. Тази година темата на празника преминава под знака на забавното "Симбиотично". Названието идва от Симбиоза + Биологично равновесие между Езерото и Човека = СимБиотично.

В Атанасовско езеро повече от 100 години се произвежда сол чрез изпарение на морска вода. Солниците с техните диги и валове са идеално място за гнездене и почивка на стотици хиляди птици, а водите с различна соленост и дълбочина привличат разнообразни безгръбначни, а оттам и птици, които се хранят с тях. Мястото е обитавано от редки видове птици. Точно сега над "Точката" за наблюдение на птици край Бургас преминават десетки хиляди бели щъркели, които по миграционния път Via Pontica достигат до своите места за зимуване в Африка.

Ако сте любителите на солени забавления (къпане в луга, мазане с кал, танцови импровизации в калта),  музика с много настроение, детски ателиета за калейдоскопи, шарена сол, "Солничар за един ден" посетете фестивала от 16 ч до 22 ч. в южната част на Атанасовско езеро до администрацията на солниците (откъм морето).

Фестивалът на солта се организира от Българска фондация Биоразнообразие в рамките на проект "Солта на живота", финансиран от Програма LIFE+ на ЕС и осъществяван в партньорство с БДЗП и "Черноморски солници" АД.

Защо морската луга е полезна, прочетете повече в следващата статия:

Лечебната морска лугаЛугата превъзхожда по лечебна мощ морската вода
Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите