.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Уикенд на колела: Разходка до Ниш и обратно

Стела Костадинова | преди 4 седмици
Гледка към гр. Ниш Снимка: Стела Костадинова
Да заредим положително настроението си с уикенд разходка до Сърбия

Отпускарският сезон е в разгара си и навсякъде около нас с бясна скорост хвърчат автомобили с препълнени багажници, които бързат за плажа. Колкото и да не ни се нрави обаче, отпуската ни свършва неусетно и никога не ни е достатъчна. Ето защо уикендите се оказват "глътката свеж въздух" в задушното ни ежедневие. Знаейки това, много хора уплътняват свободното си време през последните работни дни на седмицата в издирване на близки и далечни дестинации, където да "заредят батериите". Ние избрахме Ниш, Сърбия, където намерихме своята глътка свеж въздух (или по-скоро хапка вкусна плескавица).

Нашият Летен гид идва на помощ за всеки, който не може да избере своята дестинация:

Водени от нуждата за спокойствие, избрахме комплекса "Етно село Срна" за своя първа спирка. Той се намира в село Иново, което е в посоката на Ниш. На входа има надпис „Добре дошли, приятели българи!“. В комплекса има места за нощувки, както и басейн. Ако сте отишли само да похапнете, както направихме ние, можете да изберете една от масите на просторната поляна. Посрещат те все едно в дома си. Настаняват те набързо, а непринудената обстановка те кара да се чувстваш сякаш си бил тук милион пъти.

Разходка до Сърбия
Част от поляната на комлекс "Етно село Срна" Снимка: Стела Костадинова

Дори без да ни дадат меню, знаехме че трябва да си поръчаме „мешана скара“. Донесоха ни големи порции с разнообразни грил специалитети с вкусно и прясно месо. Но без салата не се сяда на масата, нали? Ето защо си поръчахме и шопски салати, в които зеленчуците бяха много пресни.

Най-интересната част на това местенце са животните, които се разхождат свободно около гостите на комплекса. Понита минаваха покрай масите и изобщо нямаха нищо против човек да ги погали. Едно от тях се оказа твърде дружелюбно и набързо почисти остатъците от чиниите ни. Мястото е много далеч от лукса, но някак ти напомня на бабиния двор и неделните семейни събирания.

Разходка до Сърбия
Едно от животните, които се разхождаха свободно из поляната, беше това пони, което ни правеше компания, докато се храним. Снимка: Стела Костадинова

Следваща спирка – Ниш. Градът е на едва 70 км от Иново, но множеството завои удължават времетраенето на пътуването. Но какъвто и да е пътят, едва ли има значение, защото с правилната компания, малко музика за настроение и много усмивки, атмосферата се изпълва с онзи заряд, който ни е нужен да изкараме работната седмица.

Разходка до сърбия
Централната пешеходна улица на гр. Ниш Снимка: Стела Костадинова

След като стигнахме, веднага тръгнахме към центъра на града, където намерихме прекрасното тематично заведение "Tramvaj". Отвън изглежда обикновено, но прекрачвайки прага, се озоваваш във вагон на влак. Тясното помещение е наситено с толкова силен характер, че те омайва на секундата. Вкусните напитки ни разхладиха и придадоха свежо лятно настроение в компанията.

Вагон заведение в Ниш, Сърбия
Интериорът на кафене "Tramvaj" Снимка: Стела Костадинова

Не пропускайте да се разходите в Нишката крепост, която е част от световното наследство на ЮНЕСКО. Съоръжението е с османски произход и е построено в началото на 18 век, като се намира в края на центъра. Във вътрешността на крепостта има голям красив парк. Можете да срещнете много древноримски, византийски и средновековни останки. Крепостта е разположена на хълм, което ви дава възможност да се насладите на панорамна гледка към града. В парка има много дейности и за деца - като влакче, с което да обиколят алеите, множество площадки за енергичните и сладоледени фризери за гладните.

Влакче в парка на Ниш
Влакче в парка на Нишка крепост Снимка: Стела Костадинова

Точно до входа към крепостта се намира и Джаз музеят на Ниш. Изложби, свързани с историята на джаз музиката, ще зарадват всеки неин фен. Пред музея се организират и множество джаз концерти.

Джаз музей в Ниш
В Джаз музея на Ниш Снимка: Стела Костадинова

Имайте предвид и натовареното движение по границата, което може да ви забави много. Но както казах, с добро настроение, каквито и спънки да има по пътя, те се превръщат в забавни спомени, които да разказвате през седмицата. Колкото и изморени да се чувствате от часовете пътуване, емоционалните ви батерии ще бъдат заредени с дни напред. Уикендите са твърде кратки за физическа отмора, но са предостатъчни за почивка на духа. Затова палете колите и тръгвайте!

Вижте повече снимки в галерията!

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите