.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Живей днес, защото утре може да не настъпи, а вчера е минало, което не можеш да върнеш

Ирена Василева | преди 1 година
Снимки: Ирена Василева
Вклинен високо между Хималаите и екзотичните индийски равнини, Непал е известен с древните си градове и свещени места, земя на снегове, върхове, шерпи, якове, йети, манастири и мантри

Днес ви представяме Непал в един по-рафинирани вид сред древните градове Катманду, Патан и Бактапур, и тибетски, будистки, хиндуиски поклонници. Дори след земетресението през 2015-а, Катманду остава културната дестинация на Хималаите.

В Катманду ще видите многобройни дворци, скрити улични светилища, храмове на различни божества (общо в хиндуизма има 33 000 божества), храма Пашупатинат със свещената река Багмати, в която горят всички мъртви. Пред вас ще се открие един град изпълнен с живот, цветен, шумен, хиляди звуци и миризми, които могат бързо да доведат до сетивно пренасищане.

Независимо дали сте попаднали изневиделица в трафика, или заседнали в рикша из малките прашни улички на стария град, чудейки се за какво могат да служат всички причудливи сувенири, които продават месните търговци или хапвате от вкусните ястия, приготвени на момента в някое малко ресторантче – Катманду винаги ще има с какво да ви очарова и накара да се връщате отново и отново.

Хималаите са крайна цел за повечето любителите на планината. Някои от най-емблематичните и мечтани върхове се намират в Непал – малките тесни виещи се пътеки над огромни пропасти с буйни синьо-зелени реки отвеждат до Еверест, Аннапурнар, Манаслу...

Само за няколко дни навлизате в невероятната планинска природа – сигурни, че в края на деня ще ви посрещнат усмихнатите стопаните на малките хижи. Миризмата на топло парче ябълков пай, масала чай и вкусно приготвен дал бат с много къри ви очакват в края на деня.

Ако сте любители на високия адреналин, можете да опитате рафтинг в ревящите непалски реки или бънджи скокове в бездънните хималайски дефилета. Каньонинг, катерене, каякинг, парапланеризъм и планинско колоездене – всичките предлагат прилив на адреналин на фона на някои от най-драматичните пейзажи в света.

В Непал винаги можете да се потопите в следващо приключение и винаги може да бъдете изненадани от нещо ново. Който и връх да изкачите над 6000 м, едно е гарантирано – гледките ще са неповторими!

Не пропускайте да посетите й разнообразието от национални паркове с екзотични видове птици, носорози, тигри и тромави индийски слонове. Джунглите пълни с маймуни, цветя и пиявици, изсечените зелени склонове с ориз и зеленчуци, обградени от ниски каменни зидове с жълт невен, горите от червено цъфтящ рододендрон на фона на величествените заснежени хималайски върхове. Мириса на хвойна...

Независимо дали пресичате страната с планински велосипед, мотоциклет, сал или туристически автобус, Непал предлага удивително разнообразен спектър от забележителности и пейзажи.

Има няколко страни в света, които ви завладяват с магията си и една от тях е Непал. Докато вървите по прашните планински пътеки, от селце на селце преминавайки през джунгли, каменисти проходи, километри ледници обградени с върхове, докосващи небето, срещайки превити под товарите хора, деца със загрубели розови бузи играещи в калта, хора с насечени от бръчки лица но винаги усмихнати, къщи с огнище директно на пода без комин, осъзнаваме от колко малко се нуждаем, за да бъдем истински щастливи и започваме да разбираме непалската поговорка:

Живей днес – защото утре може да не настъпи, а вчера вече е минало, което не може да се върне.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите