.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Земята се превръща в пластмасова планета

Евгений Милов | преди 1 година
Снимка: iStock
Това в морето не е медуза...

Произведената пластмаса от 50-те години на миналия век вече е над 9,1 млрд. тона, като половината представлява боклук на сушата и във водата - океани, езера и реки.

"Ако не искаме планетата ни буквално да бъде покрита с пластмаса, не можем да продължим със сегашния темп на замърсяване", алармира ръководителят на изследването Роланд Гейър от Университета на Калифорния в Санта Барбара. 

Количеството на произвежданата и изхвърляна пластмаса непрекъснато се увеличава - от 2 млн. куб. м през 50-те на 20 век, до над 400 млн. куб. м към 2015 г.

Не само това, но половината от пластмасата за периода е била произведената през последните 13 години.

От досега произведената пластмаса, 6,3 млрд. тона вече представлява боклук - 9% са рециклирани, 12% са изгорени, а останалите 79% "наводняват" водата и сушата на планетата.

Пълните резултати от научното изследване за производството и замърсяването с пластмаса са публикувани в списание "Science Аdvances"

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите