.

ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

В Световния ден на водата - красивите фонтани в България

| преди 1 година
Да пестим водата!

Световният ден на водата, 22 март, цели да провокира дейности за справяне с водната криза в световен мащаб. Темата за 2017 г. е "Да пестим водата". От ООН призовават да намалим загубите на вода и да увеличим обема на нейната преработка. 

Учените са изчислили, че 97% от всичките запаси на планетата Земя се дължат на солените води на моретата и океаните, а само 2% се съхраняват в ледените шапки на Антарктида, Гренландия, Арктика и високите планини в Америка, Азия и Европа. Човечеството е в състояние да използва не повече от 1% от целия този огромен ресурс.

Цели 70% от земната повърхност са заети от вода. Само 2,5 % от това количество е прясна вода, почти две трети от която се намира в полярните ледници. Около 1,8 милиарда души в света използват за източник на питейна вода замърсени с фекалии води, което ги излага на сериозен риск от заразяване с холера, дизентерия, коремен тиф.

Основните източници на вода за човека са реките и езерата, а също почвената влага и подземните води. Най-големият природен резервоар на прясна вода е разположеното в Източен Сибир езеро Байкал (20% от световните и 80% от руските запаси на езерна прясна вода).

Фотоконкурсът „Фонтаните в България“ е част от инициативата СЕДМИЦА НА ВОДАТА 16-22 МАРТ В УАСГ.

фонтани

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите