.

ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Световна карта на държавите, според името им на официалния език

Евгений Милов | преди 22 седмици
Снимка: Endonym Map
Ендонимен атлас на света

Езикът е прозорец към света, а знанието е сила. Стъпили върху тези фундаменти, днес ви представяме любопитна и полезна информативна карта за имената на държавите по света, изписани на собствения им официален език.

Защо в България казваме Германия, а германците я наричат Deutschland? Защото това са две различни думи за една и съща държава - екзоними и ендоними.

В случая екзонимът е думата, отнасяща се до географско място, която не съвпада с думата, с която местните го наричат. От друга страна думата, с която тази група го назовава, се обозначава с термина ендоним.

Ако някога сте били любопитни как гражданите на различните държави по света наричат своята родина, то атласът "Endonym Map" ще ви помогне да разберете, тъй като световната карта представя имената им изписани на официалния или националния език.

Endonym Map
Снимка: Endonym Map

Ако пък се чудите защо толкова много ендоними са на английски, това е защото езикът е официален за 1/3 от всички държави, като френският и испанският също са много популярни заради колониалното минало на въпросните страни.

Можете да разгледате картата във висока резолюция в сайта на Endonym Map, както и да си поръчате принт за стената от Zazzle.

Endonym Map
Снимка: Endonym Map
Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите