.

ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Стига вече Гърция и Турция! Хайде на море в Албания

| преди 2 години
Снимка: iStock
Слънцето залязва към морето и все едно се потапя във водата.

Албания определено не е първата дестинация, за която се сещаме, когато започнем да планираме лятната си почивка. По традиция, българите посещават най-често плажовете на Гърция и Турция. Страните са ни съседки и достъпът до тях е лесен и евтин. Разполагат с красиви плажове, храна, която ни е едновременно позната, но и любопитно екзотична и добро обслужване. Ако обаче сте се наситили на тези места, ако ви е омръзнало да ходите на почивка в чужбина, а да се натъквате на тълпи от българия, ако искате да опитате нещо различно или просто да попътувате, прокарайте пръст по картата в малко по-различна посока.
Албания е разположена на Адриатическото крайбрежие и има лазурносини плажове, тайнствени малки заливчета и много зеленина. Климатът в Албания не е по-различен от този в България. Лятото е топло и пясъчните ивици бързо се нагорещяват.

В Албания ще се наслаждавате на прекрасни залези. Разположението на крайбрежието е такова, че слънцето залязва към морето и все едно се потапя във водата.

Най-големият курорт в страна е Дуръс. Той е и най-голямото морско пристанище и втория по големина град в Албания. Но ако си мислите, че в големия курорт ще намерите хотели с all inclusive, които сте свикнали да посещавате в други държави през лятото, ще сбъркате. По тази причина тук може да опитате най-вече местна кухня в малки ресторантчета. От Дуръс има пряка връзка с ферибот до Бари и Бриндзи в Италия. Това означава, че само едно кратко пътешествие по море ви дели от италианските сладоледи, известни по цял свят, и вкусната паста.

Плажът е с обща дължина около 9 км и широчина 300 м. Пясъкът е мек и ситен, като този, който има по най-южните български курорти. Хотелите предлагат свои чадъри и шезлонги.

София и Саранда са на разстояние 660 км. Разположен е в една от най-живописните части на Албания, край Йонийско море. Плажната ивица не е особено голяма, но не се получава и препълване с туристи, което понякога се случва в по-големите морски курорти.

Има множество по-малки места и курортни селца, които също посрещат туристи с кристално чиста вода и красиви плажове – Радиме, Дерми и др. Много от плажовете са осеяни с малки камъчета, а дълбочината им е внезапна. С оглед предимно планинския характер на релефа в страната това е напълно нормално.

Храна
Състоянието на плажовете в Албания наподобява това на българските от преди 30 години. Тук дори не говорим за пренаселеност, а по-скоро за облик. Пясъчната ивица е другият пазар. Още от ранна утрин по пясъка се подреждат всякакви търговци – обикалящи пеша, със сергии, показващи стоката си върху капака на автомобилите, с малки фургончета или с велосипеди. Предлагат царевица, сладолед, бански, шалове, джапанки, маратонки, бижута и сувенири.

С интерес ще си припомните вкуса на истинските кашкавал и сирене, които за Албания са просто ежедневната храна. Предлагат се различни видове риби, при това пресен улов от сутринта.

Цени
В Албания може да използвате местната валута – леки, както и евро. Сутрешното си кафе може да изпиете срещу 100-200 леки, в зависимост от мястото и марката; една малка разхлаждаща бира може да получите на почти същата цена.