.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Резиденция баба - как българското село да стане извор на живот, а не синоним на минало

| преди 3 години
Благотворителна изложба с ръчно изработени гривни, гердани, торби и терлици от бабите

Един стар стан спи повече от 30 години в плевнята на баба Софка в родопското село Дряново. Докато Елена Стойчева от "Резиденция баба" не решава да разбута пластовете време и прах, които се стелят върху него. Кметицата на селото разрешава станът да се ползва в стая в бившето училище. Младежите от селото помага той да бъде преместен и по него отново да запрепуска дървена совалка и да зажужат нишките на преждата.

Резиденция баба

Резиденция Баба е инициатива на „Фабрика за идеи“, насочена срещу обезлюдяването на селата и предаването на знания, които възрастните хора пазят, към младите. Пилотното издание се случва между 20 юли и 16 август 2015 г. в родопските села Дряново, Джурково, Югово и Манастир. В продължение на тези 4 седмици 17 младежи от различни краища на България живеят заедно в местни домакинства и в края на престоя си могат да се похвалят с нови знания и умения, придобити от контакта с възрастните хора. Местните пък се радват на десетките инициативи, които вливат свежа кръв във всяко от селата.

За месеца, който прекараха в местни домакинства, седемнадестте градски младежи се включват или инициират дейности от почистване и обновяване на храмове, кметства, общностни пространства и екопътеки до ежедневните дейности на домакинствата, като готвенето на традиционни родопски манджи, гонене и прибиране на загубени овце, косене, доене, предене на вълна, правене на сирене и ръчен кашкавал, събиране на билки и много други. Те се докосват до традиционни, но изчезващи техники като тъкане, плетене на типични за региона накити и множество обреди и обичаи. Сред рецептите, които изпробват и научават са родопските клинове, ушмар, колаци на сач, тенурки "с масло мазани и със шекер росени" и типичният родопски качамак.

Резиденция баба
Снимка: Резиденция баба

Междувременно участниците в "Резиденция баба" събират и огромно количество истории, песни, легенди и знания за обреди и традиции. Богатият материал ще бъде използван в бъдещата им работа за популяризирането на нематериалната култура в родопските села и всичко онова, което губим като традиционна култура, вследствие на тенденцията за обезлюдяване на българското село.

Идеите на младежите са чути от представители на различни сфери, които изявяват желание да помогнат на някои от тях с експертиза, доброволен труд или финансово. Сред идеите са - „Чергодейка“ - инициатива и социална бизнес идея, подпомагаща възраждането на тъкачеството в селата, „Baba Made“ – онлайн платформа, свързваща потребители с продукция на хората в селата, базирана на традиционно знание; звукозапис на автентичните песни на Дряновските баби – инициатива на Елена Стойчева, резидент от с. Дряново, събрала повече от 6000 евро в crowdfunding кампания през април 2016 г.

Ако се възползвате от услугата Baba Made, плетивата ще пристигат до вас от китното родопско село Дряново. Всички продукти са с са с гарантиран произход и автентична стойност.

Резиденция баба

 От 16 до 23 юни 2016 г. ентусиастите организират благотворителна изложба от "Резиденция баба - топло пристанище между два острова" , средствата от които ще отидат за финансирането на престоя на новите резиденти. Изложбата цели да помогне на повече хора да се докоснат до богатството на родопския начин на живот и да покаже потенциала на българското село да бъде извор на живот, вместо синоним на минало. Изложбата ще включва снимки на фотографите Анастас Търпанов и Тина Бояджиева и на резиденти от първото издание на инициативата, както и ръчно изработени гривни, обеци, колиета, плетени терлици, ръкохватки и др.