.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Мраморно море и Принцовите острови: Екзотичната страна на Истанбул

Македонка Иванова | преди 16 седмици
Снимка: iStock
Приказното място с файтони

Истанбул е един от най-привлекателните градове в Турция, който може да ви предложи изобилие от забавления, нощен живот и незабравими изживявания. Ако искате обаче за миг да се откъснете от шумното ежедневие на космополитния град, най-доброто място за това са Принцовите острови, които ще ви очароват със своята екзотика и колорит.

Принцови острови
Снимка: iStock

Принцовите острови представляват архипелаг от 9 острова, като обитаеми са само 4 от тях. Разположени са в Мраморно море - едно от най-малките морета в света. То е изцяло вътрешно за Турция - няма бряг с друга държава. Свързано е с Черно море чрез протока Босфора и с Егейско море чрез протока Дарданели. През него преминават важни търговски пътища, което допринася и за развитието на търговията в Истанбул.

Мраморно море
Снимка: iStock

Мраморно море не е подходящо за плаж - бреговете му са каменисти и има подводни рифове. Но това си има своята алтернатива. На почивка може да се отдадете на Принцовите острови - много популярно място за отдих, особено сред местното население. До островите се стига с ферибот, който е част от градския транспорт, като трябва да знаете, че разписанието се сменя според сезона. Може да избирате между бързи и редовни линии. Редовните, разбира се, са по-евтини, но продължителността на пътя като времетраене може да се удвои, а това от своя страна ще намали времето ви за престой на островите, особено ако сте решили да си направите само еднодневна екскурзия. При слизане на островите е добре да проверите и кога е последният ферибот, за да не останете изненадани. Но дори и да не успеете да се качите на него, винаги може да останете още един ден, за да се насладите повече на екзотичната среда.

Принцови острови
Снимка: iStock

Интересен факт за Принцовите острови е, че автомобилите са забранени и движението се извършва само с файтони, колела или пеша. Единствените автомобили, които може да видите, са тези на органите на реда и линейките.

Принцови острови
Снимка: iStock

Принцовите острови са свързани с много исторически събития, включително и с това, че на тях са изпращани на заточение много знатни личности, включително и принцове и кралски особи. Оттук те получават и името си. Историята крие и своята тъжна страна, но днес островите са се превърнали в място за откъсване от забързания живот в Истанбул, място, което ще ви очарова със своята тайнственост и екзотични кътчета.

Другата група острови, от които идва и името на морето, са Мраморните. Най-големият от тях е остров Мармара, известен с мраморните си залежи, които са използвани за декорация на много сгради и исторически паметници, включително и на музея "Света София".

Света София
Снимка: iStock

На границата между Босфора и Мраморно море се намира заливът Златен рог. Над него са построени четири моста - мостът Галата, мостът на метрото, мостът Ататюрк и мостът Халич. Районът Галата е историческа зона, оформена през XIII век.

Златен рог
Снимка: iStock

През 1204 година кръстоносци превземат града. Следва период на грабежи и пълна разруха. По-късно империята успява да си върне Константинопол (днес Истанбул), но се издава закон, с който се забранява чужденци да навлизат в територията му. Така те са принудени да отсядат от другата страна на залива. През XIX век броят на чужденците нараства дотолкова, че се оформя нова жилищна зона – районът Пера. В този период тук се появяват и всички европейски новости – първото кино, първият театър, първата опера, първата бална зала, ресторанти, кафенета в европейски стил и най-различни забавления. В момента районът продължава да бъде център на културни прояви и забавления.

Необятният Истанбул. Кулинарен, културен или парти туризъм?Живот на два континента

В рамките на столетия Истанбул е бил столица на три империи. От 1923 г. насам столица е Анкара. Навремето градът е бил много шарен и гъсто населен. През XIX век населението му е около милион и двеста хиляди, а населението на цялата империя тогава е било около десет милиона.

Пътят към ИстанбулЕдин разказ с вкус на нар

Днес градът на Босфора се е разраснал дотолкова, че се е превърнал в един колоритен и търговски център, който привлича безброй туристи всяка година. Мраморно море допълнително засилва неговия чар, разширявайки възможностите за туризъм, а близостта на Принцовите острови дава чудесна възможност за отдих и почивка, без шумните автомобили и динамиката на мегаполиса. С екзотичната си среда островите ще ви откъснат от света на космополитния Истанбул, за да ви разкрият един различен и приказен свят.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите