.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Красотата на Дунава – невероятни снимки на реката

LadyZone.bg | преди 15 седмици
Проломът „Железни врата“ – най-голямата клисура в Европа. Снимка: istockphoto.com

От 2004 г. насам отбелязваме 29 юни като международен ден на река Дунав, която прекосява половин Европа и свързва с водите си 10 държави – Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Хърватия, Сърбия, България, Румъния, Молдова и Украйна.

Реката носи името на древно речно божество и е дом на много растителни и животински видове. Речното корито е най-голямата заблатена територия в Европа. Край Дунава се намира най-голямото количество тръстика в целия свят.

Значителен процент от световната популация от птици живее в териториите покрай реката. В делтата на Дунав плуват над 45 вида сладководна риба. Известно е, че голям брой от популацията на европейския пор живее на островите по реката. Горите по поречието са дом и на някои редки видове влечуги. Единствено в резервата Сребърна в България гнезди застрашеният вид птица къдроглав пеликан.

Златина Русева разказва "Изгубени спомени" за великата европейска река ДунавДългоочакваният филм на българската режисьорка със световна премиера на София Филм Фест
Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите