.

ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Какви големи чудеса могат да ви се случат в малката църква в Добърско

| преди 2 години
Снимка: Facebook
Исус Христос в ракета и лековито кладенче

Село Добърско е с уникално разположение. То събира енергиите и чистия въздух на три планини – Рила, Пирин и Родопите. Къщите с каменни покриви са накацали артистично по планинските склонове, около малката река Клинец. До Добърско може да стигнете като пътувате още 17 км след Разлог.

Защо да дойдете тук?

Добърско посреща с автентична атмосфера от стари къщи и светилища с много сила и енергия. Тук има 30-метров живописен водопад, антична керамична пещ и 500-годишна ела. 

Едно от чудните места в селото е църквата „Св. св. Тодор Тирон и Тодор Стратилат”. Построена е птрез 1614. Църквата е конструирана като бойна кула. Християнският храм е изграден и изографисан със средствата на ктитор Хасия, след като той се връща от поклонничество до Божи гроб в Ерусалим. Сградата на тази църква е най-старата запазена цяла църква, датираща от 1112 г.

В църквата има стенописи, които не могат да се видят никъде другаде по света. Такъв е например - Исус в ракета, Богородица в капсула от червена светлина, цялото житие на Исус от рождението до Второто пришествие, египетски светец в скафандър и изображения на женски светици.

Добърско
Снимка: Facebook

В църквата има богата галерия от изписани образи на български светци - св. Константин-Кирил Философ, св. Климент Охридски, св. Прохор Пшински, св. Йоаким Осоговски, св. Петка Търновска, св. Иван Рилски и св. Георги Нови Софийски. Те са категорично свидетелство за стабилното съзнание за българска идентичност в миналото.

За изографисването им са използвани бои, изработени от минерали и суровати от околните планински хълмове. През малките прозорци проникват само тънки снопчета слънчеви лъчи и заради това цветовете са запазени наситени и свежи.  

Големите чудеса на малката църква

Едно от изображенията в църквата представя чудото на изцелението.  - Исус Христос лекува  слепия по рождение. „Тук нямаме изографисване с този сляп човек, а с чешмичка и войници.

Под църквата има свещено кладенче. Колкото и да е горещо през лятото, неговата вода никога не пресъхва. Същото важи и за зимата – дори при минусови температури водата не замръсва. При направени лабораторни изследвания се доказва, че водата е със силен химичен състав и не се препоръчва за ежедневна употреба. Хората идват и пият илиси наливат от тази вода с надеждата да се отърват от болките си. Според легендата с тази вода са мили лицата си ослепените войници на цар Самуил. Ранените в битката са принудени да останата в Добърско, защото заради лютата зима не могат да стигнат до Рилския манастир, който е бил първоначалното им желание. Но именно във водите на това изворче намират облекчение за раните от битката и за извадените си очи. Твърди се, че голяма част от тях са останали да живеят в селото и са сформирали първата певческа школа на слепите певци и гъдулари.

Добърско
Снимка: Facebook

Уникалната енергия, която има това място, носи просветление и доброта. Освен за тялото в Добърско се лекува и душата. Мощните осанки на издигащите се планини създават усещане за спокойствие и защитеност от злото, ежедневното напрежение и притеснение. В Добърско просто ставаш добър.

 

Добърско
Снимка: Facebook

 

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите