.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Снимка на деня: Първопокорителите на връх Монблан (Шамони)

Васил Богданов | преди 36 седмици
Снимка: Васил Богданов
Шамони е френското Банско, но, разбира се, поне 14 пъти по-хубаво!

Френското градче Шамони се намира в подножието на връх Моблан и се счита за люлка на алпинизма. Неслучайно през 1924 г. там се провеждат първите зимни олимпийски игри.

За един планинар да попадне там е все едно ревностен католик да отиде във Ватикана. Чувстваш се като риба във вода, сред свои. Навсякъде виждаш хора с раници, щеки и планински обувки. А вкусните кроасани (все пак е Франция) и милионите цветя по балконите и первазите на прозорците са допълнителен бонус.

Монблан е висок около 4810 метра, като в зависимост от технологията на измерване можете да срещнете различни числа, различаващи се с два-три метра. Според някои това е най-високият връх в Европа, а според други – само в Алпите, защото Елбрус в Кавказ е висок 5642 метра. Всичко опира до усещането дали Кавказ трябва да се брои за Европа.

На първата снимка в галерията е паметникът на първопокорителите на Монблан, разположен в центъра на Шамони. Жак Балма и Мишел Пакар изкачват върха три години преди Френската революция, на 8 август 1786 г. Очите на двете фигури са вперени точно във върха. Наблизо има телескоп, с който можете да погледнете към Монблан, ако не е обвит в облаци (обикновено рано сутрин). Именно заради тях и заради слънцето, което отваря цепнатините в 20-метровата снежна шапка на върха, изкачването на върха започва малко след полунощ. Целта е около 8-9 сутринта да си на върха и до обяд да излезеш от най-опасната зона.

Съвети за начинаещи планинари - част 1От личен, 12-годишен опит

 

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите