Радко Петков стана победител в четвъртото издание на музикалното предаване "Гласът на България" по bTV. След оспорвана битка на финала, където се изправи срещу филипинката Сара Сюзет, претендентът от отбора на Иван Лечев спечели зрителския вот и наградата от 50 000 лв. Срещаме се с Радко само броени часове след голямата нощ, за да научим как се чувства след победата, любимите му български песни и бъдещите му творчески планове. 

Каква емоция изпита, когато обявиха името ти като победител? Снощи каза, че вече знаеш какво е да си номер 2 и номер 3, но какво е да си номер 1?

Дори в момента не мога да осъзная, че това ми се случи. Никога не съм си представял, че мога да стана Гласът на България. Засега е много яко, но ще видим - има време да разбера. 

Какво беше усещането да пееш на една сцена с Анелия?

За мен е огромна чест, че имах възможността да се запозная с Анелия и много се радвам, че пяхме точно тази песен. Не съм си представял, че е толкова земен човек, защото повечето хора си мислят, че след като е постигнала нещо, лети в небесата. Анелия успя да ме спечели още с първите думи, като постоянно ми повтаряше: "Ти си моят победител", а първото нещо, което ми каза, беше: "Хайде да се хванем да бас, че ще спечелиш?".

На какво дължиш победата си при тази сериозна конкуренция?

Победата е не само моя, но и на моя ментор Иван Лечев.

Иван Лечев: Моята подкрепа е по-скоро морална, Радко сам постигна всичко.

Радко Петков: Да, но ако не бях в отбора на Иван Лечев, нямаше да съм победител. Дължа победата най-много на него и на моята вокална педагожка.

Снимка: Евгений Милов

Мислеше ли, че може да достинеш до финала, когато отиде на кастинг за шоуто?

Явих на майтап на кастинга и не очаквах, защото когато влязох в стаичката за прослушване, един от редакторите на предаването веднага ме разпозна, защото съм участвал в други формати, и ме попита: "Ти какво правиш тук?". След като по всякакъв начин се опита да ме затрудни, като дори ме накара да изпея поп-фолк песен, каза, че няма как да не ме допуснат да участвам напред, защото имам прекрасен глас. (Смее се)

Казваш, че си се записал на майтап. Защо реши да отидеш на кастинга?

Не исках да участвам, защото си бях казал, че това е краят и няма да участвам никъде, защото повече не исках да си го причинявам заради емоциите, които идват в повече. След това обаче моите родители и приятели ме попитаха: "Какво губиш, ако опиташ?", и аз се замислих. До последно не знаехме дали тръгваме за кастинг и в последния момент казах на нашите да се качваме в колата и да тръгваме.

Кога реши да започнеш да се занимаваш с музика?

На шест години започнах да пея и така стъпка по стъпка тръгнах нагоре по стълбичката на развитието.

Какво ти даваше сила да продължиш напред?

Хората. Аз не очаквах, че ще получа такава подкрепа и след първия концерт на живо разбрах, че съм спечелил зрителския вот на нашия отбор и съм победил останалите участници в зрителския вот. Не съм очаквал изобщо хората да ме подкрепят по този начин.

Снимка: Евгений Милов

Защо според теб публиката те подкрепи?

Може би са усетили моята емоция.

Коя песен ти не успя да изпееш за шоуто, а искаше?

Изпях тези, които наистина исках да изпея. Двете български песни, които харесвам най-много, са "Високо" и "Сбогом, моя любов".

Иван Лечев: Между нас казано, изпълненията на Бруно Марс и Стиви Уондър му се получиха много добре, но той наистина предпочита да пее български песни.

Остана ли ти глас от викане, след като спечели?

От викане - не, само от пеене. Най-много крещяха Симона и Дея, които бяха на сцената с мен.

Вие със Симона май станахте доста близки като приятели?

Ами да, доста. Често излизаме заедно навън.

На теб какво ти предстои оттук-нататък? Ще продължиш ли музикалната си кариера?

Иван Лечев: С всичка сила, тя сега тепърва започва.

Имаш ли вече визия какви песни ще създаваш в близко бъдеще?

Искам да се занимавам с поп, аренби, соул и български парчета, естествено.

Снимка: Евгений Милов