.

ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Почина Робърт М. Пърсиг, автор на "Дзен и изкуството да се поддържа мотоциклет"

Евгений Милов | преди 1 година
Снимка: WILLIAM MORROW/HARPERCOLLINS
"Съществуват толкова пътища, колкото отделни души", казваше приживе писателят. Почивай в мир!

Писателят Робърт М. Пърсиг, станал световноизвестен с книгата "Дзен и изкуството да се поддържа мотоциклет”, е починал вчера на 88-годишна възраст, съобщи тъжната новина издателят му Уилям Мороу. 

Култовият философски роман и едно от най-значимите произведения в американската литература е базиран на пътуването с мотоциклет, което писателят предприема със 12-годишния си син Крис през 60-те в Северна Америка. Разказът от първо лице повежда читателите на едно вълнуващо пътешествие из фундаменталните човешки въпроси и отговори за истинската същност и смисъла на битието. 

робърт м. пърсиг
Снимка: WILLIAM MORROW/HARPERCOLLINS

"New Yorker" определя историята като "Изумително вдъхновяващо произведение, способно да се сравни по размах само с "Моби Дик", а "New York Times" като "Изключителна и пълна с прозрения творба, интелектуален пир от най-висока класа".

Дзен и изкуството да се поддържа мотоциклет

Творчеството на Робърт М. Пърсиг включва само две книги, като "Дзен и изкуството да се поддържа мотоциклет: Изследване на ценностите" (1974) е отхвърлена 121 пъти, преди да бъде публикувана. Романът се превръща в бестселър, като към днешна дата е преведен на 27 езика, а продажбите му в световен мащаб надхвърлят 3 млн. копия. Последван е от продължението "Лайла: Изследване на морала" през 1991 г.

Почивай в мир, Робърт М. Пърсиг!

Робърт М. Пърсиг
Снимка: Wikipedia

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите