Книгата на Е.Л. Джеймс "Петдесет нюанса сиво" излезе преди 2 години и се превърна в най-бързо продавания роман на всички времена! Оттогава до днес отчаяно се питам едно: "Ама защо?!?!"

В началото бе... любопитството. И любопитството уби котката*. А под котката разбирайте моя интерес.

Преди повече от година в продължение на седмици многонюансова корица с вратовръзка излизаше през минути в нюзфийда ми във Facebook, вплетена в Instagram-нати шезлонги, пътни чанти и голи дамски крачета. В същото време, заглавията във всички женски и не-само-женски сайтове, все още по света и вече и у нас, все едно отразяваха текущо повсеместно сезонно боядисване в безсезонно сиво, за което явно аз не бях разбрала. Така се наложи да разбера повече за "Петдесет нюанса сиво” и задоволих любопитството си с помощта на колежка, която, подавайки ми книгата, само каза: "Извинявай!". Моля!

Не съм скандализирана и не разбирам защо тази книга е определяна като "скандална" и "провокативна". С какво провокира?

*Англичаните използват тази приказка (Curiosity Killed The Cat), като предупреждение, че не бива да си пъхате носа навсякъде, за да не пострадате.

 

Със секс?

Сексуалната революция мина, замина и резултатите са налице, дори в най-консервативните общества, но може би не в най-консервативните мозъци. #оставка!

Секс има навсякъде – от рекламите на алкохол, през магазините за дрехи, до фишовете за заплатите (сещате се). Говорим, пием, обличаме и събличаме секс. Може би ако го практикувахме повече, нямаше да се впечатляваме толкова всеки път, когато четем как лицето на невзрачна студентка сменя четири нюанса на червеното, когато срещне с поглед сивите му очи.

Няколко секс урока от книгата>>>

 

 

Със садо-мазо?

Сексът не е табу не само на "мисионерско" ниво. Ясно е, че не всички мачкат сатена с "нестандартни" сексуални практики, но откакто се говори свободно за секс, на осведомения свят му е ясно, че нестандартното е напълно стандартно за някои хора. Какво е оригиналното на факта, че "той не прави любов или секс, а чука здраво"?

Ако сте чели "Професия проститутка" на Ксавиера Холандер, ще знаете какво имам предвид. Всъщност забравете тежката категория! В по-леката - "11 минути” на Паулу Коелю, е по-добър пример от това "скандално” издание.

 

С конфликта – млад, красив, богат и опитен изкусител избира млада, невзрачна и неопитна студентка за своя сексуална робиня, тя е съгласна, но мечтае да е богиня?

Играта на котка и мишка между двамата само в първия роман е 500 страници, при положение, че историята от него може да се събере сбито и доста по-привлекателно в не повече от 100. И си идваме на думата за...

 

Стила?

Чета ревюта на книгата из нета и разбирам, че хората се впечатляват от начина, по който е написана. Нямам нищо против. Всеки харесва различни неща. Аз обаче се чувствах като попаднала в чужд чат в Скайп. Все едно Анастейжа разказва дните си на приятелка в Скайп-а или на "милото дневниче” и тя/то отговаря с "И ти к’во? И той к’во? Ама наистина ли?"

Коментарите на героинята, от рода на "Това на глас ли го казах?” и "Отворих хладилника и извадих сок от боровинки" (по памет), просто не са моята чаша... сок.

 

 

Затова казвам "Писна ми!". Защото след като най-накрая утихна двойната истерия около трилогията – първо на световно, а след това и на наше си ниво - сега отново всичко е пребоядисано във всички нюанси на сивото, заради предстоящата екранизация на книгата. Кой ще изиграе главните роли, кога ще бъде премиерата, какви ще бъдат резултатите в дебютния уикенд, ще има ли продължение, кой ще се снима в него, ама едно ли ще е... – многоточието удължава агонията и доказва, че тепърва още много пъти ще ми писва от тази сива история.

Книгата обаче е успешна – факт, който доказвам и с тези няколко изкуствено "задълбочени" параграфа за книга, която смятам за "плитка". Книгоиздателите си знаят работата.

Вижте едно различно мнение за книгата>>>

И защото по душа съм си търсач на доброто, дори в сивото, няма да продължавам с тъмните и по-тъмни мисли за "Петдесет нюанса сиво", а ще ви освободя от този текст с едно добро впечатление. Все пак има едно нещо, което произлиза от този роман и което ми харесва. И това е този тематичен Хелоуин костюм:

Един оригинален Хелоуин костюм по темата Снимка: Huffington Post