.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Петя Дикова: Опитвам се да бъда промяната, която искам да видя

Даниел Димитров | преди 27 седмици

Тя е усмихната, обича прирадата и се старее да живее в хармония не само с нея, но с всичко и всички, които я заобикалят. Петя Дикова е сред посланиците в кампанията „Да изчистим България заедно“, която пък е част от най-голямата гражданска инициатива в света – World Clean Up Day 2018. Пред Ladyzone тя отговаря на няколко въпроса, свързани с най-мащабната доброволческа инициатива у нас, чийто организатор е bTV.

 

2111685195.jpg

Тази година за първи път 150 държави ще чистят заедно на 15 септември. Какво означава това за теб?

Че светът е или едно много сплотено, или едно много мръсно място. Удовлетворяващо е да знам, че можем да станем част от такава голяма общност, кара ме да се чувствам още повече гражданин на света.

Кое е любимото ти място в България? Има ли там нужда от почистване?

Любимото ми място е на морето, но там, където ходим, е диво и чисто. А едно от любимите ми места в София е стадион „Раковски”, където тренираме кросфит. Там не е зле да почистим на 15 септември.

Достатъчно чиста ли е България според теб?

Ако вярваме на поговорката „Винаги може още”, значи имаме поле за действие. Но и не съм от онези, които бързат да заклеймят всичко „българско и родно”. Има много места по света, които са много по-мръсни от София – града, който най-добре познавам. Често попадам на замърсени места, но когато са в извънградска среда ми правят по-голямо впечатление и ме натъжават.

Ти самата какво правиш, за да е по-чисто около теб?

Опитвам се да бъда промяната, която искам да видя – и да съм „Човекът в огледалото”, както пее Майкъл Джексън.

Смяташ ли, че ние, българите, подценяваме проблемите с околната среда?

Да, също както подценяваме проблемите с репродуктивното здраве.

(Бел.ред. От няколко месеца Петя Дикова се е посветила на благородна кауза. Водещата стартира информационна кампания за репродуктивно здраве, която цели да насочи вниманието на младите жени към ранната превенция на проблеми в тази област.)

Валери Генов: Природата е наш дом, а не мащеха, която срещаме от време на време

Чистенето е само едно от нещата, които правим, за да подобрим качеството на живота? Какво друго трябва да направим, за да живеем по-добре?

Да сме по-активни, да се храним по-здравословно, да прекарваме повече време сред природата, а дамите – да си направят тест за яйчников резерв. Уважаваме правото на избор на всички, но изследването е добра инвестиция, дори и за онези, които са решили да се посветят на професията. 

 

2111685439.jpg

Петя Дикова е родена е в София. Възпитаник е на Американския колеж, след което завършва висшето си образование в Лондон, където учи журналистика, театър и превод. През 2011 г. се присъединява към екипа на bTV, а през 2013 г. става автор и водещ на първото лайфстайл шоу, създадено от екипа на bTV Новините.