.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Първото светско училище в Трявна е създадено още през 1839 г. (ГАЛЕРИЯ)

Васил Богданов | преди 4 седмици
Снимка: Васил Богданов
То е сред първите в България, в които се преподава по взаимоучителната метода

Първото светско училище в Трявна отваря врати на 26 октомври 1839 г. То е сред първите училища в България, в които се преподава по взаимоучителната метода. При нея по-напредналите ученици учат по-малките.

Никола Стоянов, богат търговец от Трявна, дарява цялото си имущество за построяването на училището.

Класната стая, столовата, учителската стая и пансионът за учениците от близките села са на горния етаж. Занаятчийските работилници са разположени на долния етаж.

В учебната стая всяка пейка представлява един клас. Усвояването на писането протича на три етапа: най-малките са на първата пейка (пясъчница) и пишат върху пясъка с пръсти. По-големите са на втория чин и пишат върху плаки с калем, а най-напредналите са на третия ред и пишат с перо върху хартия.

За поддържането на дисциплината учителите и надзирателите са използвали табелки с надписи „ленив“, „непокорен“, „прилежен“, „мъдър“ и др.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите