.

ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

На 1 август Антония Григорова поема по маршрута Ком – Емине с цел рекорд

LadyZone.bg | преди 1 година
Тя ще се опита да измине 600-те километра по билото на Стара планина за максимум шест дни

Антония Григорова е първата жена, която се изправя пред предизвикателството за скоростно преминаване на най-дългия туристически маршрут у нас – Ком – Емине. В момента многократната републиканска шампионка по ориентиране, ски бягане и ски ориентиране завършва подготовката си на Белмекен, а стартът по трасето е планиран за около 6:00 ч. сутринта на 1 август.

Мащабният проект носи името „Пътят КЕ 600” и си има специален сайт, където всеки ще може да следи в реално време движението на Антония по билото на Стара планина. Във Facebook профила на лекоатлетката също ще се публикуват снимки и информация за бягането.

За първи път Ком – Емине е изминат през 1933 г. от Павел Делирадев, български пътешественик и изследовател, наричан „Следовникът на Алеко Константинов“. Всъщност самият Константинов първи дава идея за този маршрут, но не успява да я осъществи.

Близо 30 години най-бързото преминаване пеша е на Любомир Палакарчев – 5 дни и 14 часа. На 11 август 2015 г. Божидар Антонов го подобри, завършвайки за 5 дни, 10 часа и 10 минути. 18 дни по-късно, на 29 август 2015 г., Кирил Николов-Дизела постави нов рекорд, преминавайки маршрута за 4 дни, 13 часа, 5 минути и 30 секунди, с около 21 часа по-малко от Божидар Антонов.

С нормално туристическо темпо маршрутът се изминава за около 15 дни.

Антония, която впрочем е и майка на 6-годишен син, тръгва по билото на Стара планина с много опит зад гърба си. Тя е печелила ултрамаратоните Витоша 100. Трявна Ултра (141 км), Персенк Ултра (157 км) и Пирин Ултра (150 км). Неин треньор е Наталия Величкова.

За първи път жена ще се опита да пробяга трасето Ком-ЕминеСлед два месеца най-бързата българка в ски и планинското бягане ще се изправи пред 600-километровото предизвикателство
Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите