.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Тота Венкова - първата българска лекарка с диплома

Стела Костадинова | преди 21 седмици
Снимка: www.mbalgabrovo.com
"Тя беше еднакво лекар на организма и душата на страдащия", пише Петър Кепов за нея

Днес ще ви разкажа за житейския път на една жена, която въпреки трудности, пред които бива поставена, не се отклонява от едничката си цел – да прави добро. Името й е Тота Венкова и е първата дипломирала се българска лекарка, а също и една от нашите "24 жени с кауза".

Здравето е може би най-ценното нещо на света. Ето защо хората, които се грижат за нас, са едни от най-благородните. В книгата си „Бележити българки“ (1933 г.) Петър Кепов пише за Тота Венкова: „Скромна, тиха, милозлива и всякога сърдечна, тя вървяла неотстъпно и безшумно по своя път да стопля сърцата на безутешните и да облекчава страданията и болките. В това отношение тя беше еднакво лекар на организма и душата на страдащия“. 

Тота е родена през 1855 г. в Габрово и израства в семейството на сестра си. През 1871 г. започва да учи в главното девическо училище в Габрово като стипендиантка на женското благотворително дружество „Майчина грижа“. След завършването си преподава 5 години в същото учебно заведение.

Априловска гимназия
Снимка: www.bg-guide.org

Повратният момент в живота идва по време на Руско-турската освободителна война от 1878 г. Тогава тя е самарянка във военния лазарет, който се е намирал в Априловската гимназия. Но вместо да се уплаши, смелата жена се влюбва в лекарската професия. В основата на човешката доброта е желанието да помагаш, а то е изобилствало у Тота. Към благородната професия я побутва и ранен руски лекар, който семейството й приютява. Ето защо същата година отправя молба към Дамското благотворително дружество в Санкт Петербург, изявявайки желание да се посвети на медицината. Тя е приета и заминава за руския град, но скоро се налага да прекъсне поради здравословни причини. Но 5-годишното прекъсване не я отказва и все пак се дипломира през 1886 г.

Веднага след това се връща в България и започва да практикува като лекар в Русе, Търново, Варна и София. В Санкт Петербург специализира детски и вътрешни болести, а по-късно във Виена - акушерство и гинекология. Едно от забележителните й дела е основаването на акушерски курсове към Червения кръст. В тази нейна дейност си проличават и учителските й умения, с които тя успява да предаде наученото и по този начин да помогне на повече хора.

Тота Венкова
Снимка: www.gabrovo.bg

Въпреки честите здравословни проблеми тя започва частни прегледи в дома си. Доброто й сърце помага на множество бедни жени, които лекува безплатно и приютява в дома си.

Тота Венкова умира през 1921 г. Тя завещава цялото си имущество в полза на хората. След смъртта й наследството й се разпределя между Софийския университет, Искрецкия санаториум „Фердинанд Първи“ и Габровското девическо училище.

Гражданите на Габрово пазят спомена за Тота Венкова жив. По повод 150 години от нейното рождение през 2005 г. е обявена за почетен гражданин на града. Има и болница, която е кръстена на нея. Дружество "Майчина грижа" пази съхранени лични вещи на бележитата българка. 

 

Източници:

Уикипедия 

"Бележити българки" на Петър Кепов

 

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите