.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Размисли от Луиз Буржоа

LadyZone.bg | преди 5 години
Тя била наричана жената паяк, защото една от известните й скулптури е именно на паяк

Луиз Жозефин Буржоа (1911 г. – 2010 г.) е американска скулпторка и художничка от френски произход. Родена в Париж, през 20-те години на 20 век започва да се занимава с изкуство. На 26 се омъжва за американския изкуствовед Робърт Голдуотър и заминава за САЩ, където остава да живее. Тя е един от най-важните творци на съвременното модерно изкуство.

Позната е на обществеността с най-известните си скулптури на паяци, които й издействат автоматично прякора жената паяк. Най-голямата й скулптура на паяк, а и наизвестна, наречена Маман (Maman) е висока близо 10 метра. Въпреки слабостта към паяците Луиз не се ограничава нито в идеите, нито в материалите. Отворена е към всякакви материали -  пластмаса, тъкани, дърво, цимент, латекс, каучук, бронз, мрамор. Техниките също са неограничени - от живописта и рисунката до гравюрата, от скулптурата до архитектурата. Стилът ѝ може да се определи като “емоционален индивидуализъм”. За нея казват, че не е от творците, които тичат след модата, а чакат тя да ги настигне.

Размисли от баба МоузесАнна Мари доказва, че невъзможни неща не същестуват


„Аз не съм това, което съм, аз съм това, което създавам с ръцете си...”

„Не е толкова важно откъде идва мотивацията ми, а по-скоро как тя успява да оцелее.”

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите