.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Невена Коканова - 75 години от рождението на примата на българското кино

LadyZone.bg | преди 5 години
Снимка: bittersweet-vogue.blogspot.com
„Няма формула за изящно лице. Просто се раждаш Невена...”

На днешната дата, 12 декември, незабравимата Невена Коканова – прима на българското кино в продължение на няколко десетилетия – щеше да навърши 75 години. Произходът й е доста интересен. Невена се ражда в град Дупница в семейство на офицер от царската армия. Майка й по бащина линия произхожда от стар български род Манджукови, а по майчина – се родее с австрийската аристократическа династия фон Хелденберг.

Невена Коканова: Бягащата от вълци >>

Творческият път на голямата актриса започва рано. Още на 19 години тя жъне огромен успех с първата си поява в киното – като Ема от филма „Години за любов“ (1957). Една след друга следват звездните й превъплъщения в незабравимите женски образи на Ирина от „Тютюн”, Жана от „Инспекторът и нощта“, Лиза от „Крадецът на праскови“, Ана от „Карамбол“, Неда от „Отклонение“ , Герда от „С дъх на бадеми“, Тинка от „Момчето си отива“ и т.н. Толкова истински и пълнокръвни, каквито само велик артист с голямо сърце, като това на Невена Коканова, може да извае и да сътвори. Нейната блестяща и неподражаема актьорска игра направи много от тези филми шедьоври и част не само от българската, но и от световната кинокласика.

На 3 юни 2000 г. тя си отиде от света, но остана завинаги в сърцата ни – нежна и фина, загадъчна и харизматична, благородно красива и безкрайно обичана. Невена. Вечната.

>>

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите