Енергична жена с класическа дамска прическа и завладяваща усмивка, елегантно облечена със стилни бижута, без секунда пресметливост при отговорите на зададените й от мен въпроси. Това е първото ми впечатление от Мариана Печеян, доказана бизнес дама, Председател на клуба на жените предприемачи в България, управител на ВСК "Кентавър" повече от 20 години.

Как постигате бизнес успехите си?

Който каже, че иска по лесен начин да направи бизнес, няма да го направи, защото ние от социализъм правим капитализъм. Никой не може да каже правилната формула.

Трябва да си създаваш правила. Твоят път трябва да го си извървиш сам стъпка по стъпка. Докато големите компании, които влизат в България имат създадени правила, защото много много отдавна са на този пазар. Ние работим от 10 години с Kennametal, които са с близо 6 млр. долара оборот. Това е американска компания от 1936 г. и те имат създаден тертип, правила. И който не изпълнява тези правила, системата го изхвърля, но ние сме им най-големият поддоставчик в света с инструменти от 2005 г.

Трябва да създадеш организация. Един ръководител трябва да може да взима решения, да контролира и да създава условия, и разбира се да плаща.

Трябва да работиш качествено. Ние отиваме на всички световни панаири и си търсим, и намираме пазар.

Как се чувствате като жена в мъжки бизнес (метало- и дървообработващи машини)?

Аз се чувствам много добре в този мъжки бизнес. Може би от многото години има натрупване. За да постигнеш нещо, трябва да го искаш много и да знаеш пътя как да стигнеш до него. Да си направиш плана стъпка по стъпка. Алгоритъмът е много важно нещо за всичко. Винаги чертая схеми. Например, този документ отивата тук-тук-тук, за него отговарят този и този. Иначе не може да управляваш. Управленнието е сложен процес - съвкупност от правила и така да създадеш организацията, че пари, хора и стоки да работят в един общ механизъм. Най-важното е да има принаден продукт и печалба. Да инвестирайш не само в хайтехнологии, но и в образование.

 

Продължава>>>

Как се издържа да бъдете добра съпруга, майка и мениджър?

Ние сме се комбинирали. Мъжът ми е машинен инженер, аз съм търговец-икономист. Много рано тръгнахме и вече 22 години правим частен бизнес. Съпругът ми Веселин Кръстев е техническият двигател. Той избира какви машини трябва да се купят, а аз се занимавам пряко с организацията на производството, ръководството на финансите, на пазарите.

Аз съм човек без бюро, но трябва да създадеш реда във фирмата и да създадеш правилата. Непрекъснато трябва да следиш новостите и да променяш нещата в зависимост от законите и от външния пазар. И най-важното е да инвестираш както в машините, така и в образование, в хора - в "сиво вещество".

Така и децата ни - тяхното образование е подходящо за семен бизнес. Успях да направя да не отидат навън да учат. Ако бяха отишли да учат навън, сигурно щях да ги загубя, т.е да искат да останат там.

И домакинската работа я гледам. Нямам чистачки в къщи. Не че нямам пари, обаче аз си поддържам чистотата на къщата. В заводите, там вече не мога да смогна, защото имаме жилища в двата завода и в Дряново, и във Велинград на територията на завода в самата административна сградата. Имаме и апартаменти за гостите, защото когато купихме заводите, тогава нямаше хотели за бизнес партньорите.

Съзнавате ли качествата, които носите?

Това е природна даденост, че това мога да го правя. Там ми е мястото. Обичам си това, което работя. Правя го с любов. Чувствам, че съм се реализирала в правилното място. Да управляваш, трябва да имаш природна даденост. Това е като божи дар. Както художникът рисува, както певецът пее, някои управляват без висше образование, а други имат дипломи, но не могат да управляват.

 

Продължава>>> 

На какво Ви е научил спортът?

Аз съм се състезавала с индивидуални спортове. За тези спортове е нужно да си не само физически добре, но и психически устойчив. Ние сме семейство, което е излязло от спорта - аз съм се занимавала с тенис, Веселин – с бокс. С мъжа ми се познаваме, още когато бяхме тинейджъри, но се оженихме аз на 35, той на 40 години. На бързо родих две деца момче и момиче вече на 29 и на 27 години, и сега вече са в семейния бизнес. Моят мъж си е спортяга, а е много важно да имаш човек до теб, който да те подтиква и да те оставя да действаш. Аз съм индивидуалист. Той също. С него гоним една цел по различни начини.

Коя е любимата Ви дестинация?

Природата на Дряново и Велинград, и гръците острови с яхтата и семейството през лятото. В младежките си години мъжът ми си беше правил хендмейд яхта, сега вече имаме истинска яхта.

Обичате ли да готвите?

Да, обичам да готвя. Моят мъж е любител на рибата и морските деликатеси.

Октопод на тиган по рецепта на Мариана Печеян

Октоподът първо се вари, но не в тенджера под налягане. Ако е пресен, се редува няколко пъти в гореща и студена вода. Прибавя се 1 чашка кока-кола и така се вари 45 минути. Изцежда се и се слагат съответните готови подправки като за риба – черен пипер, чесън, копър, девесил, зехтин, малко водка и коняк. Оставя се да поседи минимум 1 час с лимонов сок. В един оребрен тиган с масълце се запича. Той е готов за ядене с една свежа салата от рода на гръцката (домати, червен лук, маруля, пресен лук) и бяло вино новозеландско "Бабич Марлборо".