.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

8 момента от живота на поета Симеон Аспарухов (видео)

Росица Николова | преди 32 седмици
Снимка: Бояна Бойчева
Поезията е в природата - среща на две котки, които настръхват, и ток пробягва по гръбнака им

Симеон Аспарухов е човек на думите и изкуството. Много бързо сваля всякакви прегради в изкуствени междучовешките отношения и някак естествено се сдобиваш с нов приятел. Симеон пише поезия, кратки разкази, импресии и миниатюри. Дебютната му книга с поезия носи името „Дни за обичане” (2017 г.) В началото на 2018 г. Ива Спиридонова и Симеон Аспарухов, основават ново издателство за съвременна българска литература, насочено основно към нуждите на авторите и с идеята да предлагат адекватно промотиране, представяне и менажиране на книгите по пътя им от автор към читател. Издателството носи името „Библиотека България”.

"Колкото повече даваш за света от себе си, толкова повече ще разбереш от света за себе си." Разберете повече за Симеон Аспарухов от краткото ни видео и дългото интервю, защото си говорим за интересни неща - събуждането, стиховете, любовта, чистосърдечието, осем, Разхвърляния ум, снимката, мечтите.

СЪБУЖДАНЕТО

Будим се всеки ден, но дали изживяваме деня си пълноценно? Всички се събуждаме, ставаме, дейни сме, правим разни неща, но колко от тях са, защото искаме, и колко - защото така трябва?! Събудени са хората, които правят това, което искат и не следват чужди избори. 

Събуждането не е само онова след звън от будилник. Събуждането е отваряне не само на очите, а на съзнанието. Задължително е човек да се събуди в някакъв хубав момент от живота си. Ако може не на 83 години, а по-рано. Това ми е по-интересната част от понятието. Иначе събуждането е трудно при мен - буденето ми продължава по 2-3 часа, понякога и до обяд. Причината е, че вечер си лягам късно, защото тогава си доработвам и правя по-детайлните неща. 

Симеон Аспарухов
Снимка: Бояна Бойчева

СТИХОВЕТЕ

Не знам защо поезията се появи в живота ми, наистина не знам! Може би това е едно израстване, не като качество на писане, а като моя поглед към света. Масово се казва, че живеем в проза, но не е така – аз предпочитам да живея в поезия. Поезията е в природата - среща на две котки, които настръхват и виждаш тока, който пробягва по гръбнака чак до опашките им. Това е контактът. Контактът между две котки е поезия. Но само ако можеш да го видиш.

Стиховете се появиха късно в живота ми. Когато бях дете, отказвах да уча наизуст, да излизам пред аудитория и да декламирам. Учителите знаеха това, но знаеха и че обичам да пиша – пишех истории, есета, съчинения, измислях си сам теми и много ме поощряваха в това.

Симеон Аспарухов
Снимка: Бояна Бойчева

Когато човек го удари първа любовна треска или му забият шамара, наречен „Ти не си достоен за мен, за да се държим за ръце“, страданията излизат под формата на стихотворения. При мен това се случи на 13-14-годишна възраст. Пазя си тефтерите със стихотворенията оттогава - те не са за четене, нито за показване. Писал съм строфи от рода на „ти си роза сред цветята, ти си цветовете на дъгата“... Римушки! (смее се).

Реално, по-късно се появи отношението ми към поезията и така дойдоха наистина моите стихове. Те бяха записи на емоционални състояния, които разказвах сам на себе си. Нещата, които най-много си харесвам, са писани с химикалка. От 2013 г. пишех в една стара тетрадка, казва се "Мойто си". В началото тя беше речник по испански, после място за записване на цитати и мъдри мисли... Драскам... пиша... късам. Тук има дори рецепта за борш - много хубав борш с цвекло се научих да правя.

Писането е много интимен и разкриващ процес. За мен е диалог със себе си. Не се наричам поет, не си позволявам да се самоизтъквам и да си слагам титли. Просто обичам да пиша и тези опити са забелязани от разни хора – пишещи, последователи...

ЛЮБОВТА

Симеон Аспарухов
Снимка: Бояна Бойчева

Любовта е цвят. Носи достатъчно силен заряд, за да не търсим никакви други стимули. Любов е, когато откриеш себе си, когато можеш да обичаш, когато знаеш, че си обичан, но си щастлив повече от това, че ти самият обичаш. >>>