Много хора около нас страдат от психични разстройства без дори да подозираме. Най-често става въпрос за разстройства на настроението и личностни разстройства, които човек може да пребори с помощта на специалисти, но които човек най-често крие... от срам, от страх. Това задълбочава проблемa.

Редица звезди, които страдат от психични растройства, са осъзнали правилния път към отстраняване и/или овладяване на проблема – приемането и говоренето. Днес, вече поели контрол над живота си, знаменитостите са приели ролята на „посланици” и говорят за пътя, който са изминали и начините, по които са се преборили с проблемите си, за да дадат сили на хора, които тепърва се впускат в подобна битка.

Представяме ви звездите с психични разстройства, които успяват да живеят успешен и пълноценен живот.

Катрин Зита-Джоунс

Катрин Зита-Джоунс Снимка: Getty Images/Guliver Photos


Носителката на Оскар разкри през 2011г., че е била диагностицирана с биполярно разстройство. Състоянието се характеризира с редуване на епизоди на депресия и еуфория. Актрисата споделя, че състоянието й е повлияло на личния и професионалния й живот. Зита-Джоунс споделя, че е оптимист и вярва, че ще успее да се справи с разстройството. „Това е разстройство, което засяга милиони хора и аз съм един от тях. Ако разкритието, че имам биполярно разстройство, е успяло да вдъхне кураж дори само на един човек да потърси помощ, значи си заслужава. Няма нужда да страдате сами и няма нищо срамно в това да потърсите помощ”, казва актрисата.

Адам Ливайн

Адам Ливайн Снимка: Getty Images/Guliver Photos


Фронтменът на Maroon 5 се е борил със Синдром на хиперактивност с дефицит на вниманието през по-голямата част от живота си. Хората с този синдром изпитват трудности с концентрацията, импулсивни са, все едно непрекъснато не могат да си намерят място и извършват внезапни нелогични действия. Ливайн споделя, че това му състояние му е пречело при записите в студио. "ADHD (съкращението на Синдрома на англ. – бел. Ред.) не е нещо лошо и не бива да се чувствате различни от хората, които не страдат от този синдром. Запомнете, че не сте сами. Други хора преминават през същото, през което и вие”, смята изпълнителят и споделя, че се надява фактът, че е публична личност, да помогне на хора в подобно на неговото състояние да се справят с разстройството.

Дрю Баримор

Дрю Баримор Снимка: Getty Images/Guliver Photos


Зависимостта на актрисата към алкохола и наркотиците я докарват до тежка депресия и дори опит за самоубийство. В интервю за Teen Ink актрисата съветва тийнейджъри, които се борят със същите демони: „Бъдете упорити и намерете хора, които ви носят сигурност и са искрени, които ви обичат и затова няма да ви спестят критика и ще ви напътстват в тежките моменти. Не можете да се справите с всичко сами. Имате нужда от любов и подкрепа. Вярвайте, че ще успеете да преминете през тежките времена. Ще ги преодолеете. Нещата ще се оправят. В живота се редуват възходи и падения и добрата новина, когато ви е зле, е, че ще стане добре отново. Отново ще се почувствате сигурни, нещата ще се избистрят и ще станат красиви отново.”

Mайкъл Фелпс

Майкъл Фелпс Снимка: Getty Images/Guliver Photos


18-кратният олимпийски шампион страдал от Синдром на хиперактивност с дефицит на вниманието като малък. Невъзможността му да се концентира тревожела родителите му, но те забелязали, че докато в класната стая Майкъл имал проблеми с дисциплината заради състоянието си, в басейна този проблем липсвал изцяло.

Шинейд О’Конър

Шинейд О'Конър Снимка: Getty Images/Guliver Photos


Певицата бе диагностицирана с биполярно разстройство и депресия през 2005г., но през 2013г. стана ясно, че диагнозата й е била сгрешена. В този период обаче певицата говори открито за психичните разстройства и се бори за унищожаване на стигмата, която тегне над хората с психични разстройства. Певицата продължава да защитава тази кауза, дори след като става ясно, че е била диагностицирана погрешно с биполярно разстройство.